main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 12:30

Staatssecretaris Keijzer wil online neprecensies verbieden, informatie nu vaak onjuist

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft een concept-wetsvoorstel gepubliceerd dat het plaatsen van neprecensies verbiedt. De regels voor webwinkels moeten volgens Keijzer strenger. Belanghebbenden kunnen een maand lang reageren op het plan dat voorligt.

Nu zouden mensen in sommige gevallen in ruil voor een goede recensie bijvoorbeeld korting of een cadeaubon krijgen. Waakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontdekte eerder dat dat het geval is bij de helft van de recensies. Het gevolg: veel te vaak is informatie onjuist. Het kabinet wil consumenten in webwinkels dezelfde bescherming bieden als in fysieke winkels.

“Te vaak is informatie bij zowel sociale media, digitale platforms en webwinkels nog onvolledig, onduidelijk of soms zelfs misleidend”, zegt Keijzer. “Dat betekent dat je als consument een aankoop kunt doen of contract kan sluiten, zonder dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden.” De wet is volgens haar “noodzakelijk om onze economie eerlijker te maken.”

De wet heeft flinke gevolgen voor onlinewinkels zoals Zalando en bol.com. Als consumenten op zo’n site naar een product zoeken, moeten de webwinkels bijvoorbeeld aangeven of bepaalde producten hoog geplaatst worden omdat de verkoper een advertentie heeft ingekocht. Het moet duidelijk worden hoe de volgorde tot stand is gekomen waarop de consument de zoekresultaten te zien krijgt.

Consumenten beschermen

Verder moet duidelijker worden gemaakt als webwinkels een ‘gepersonaliseerd’ aanbod laten zien, op basis van informatie over andere websites die de consument eerder heeft bezocht. Ook worden webwinkels die met derden werken verplicht om aan te geven of zijzelf of de externe verkopers verantwoordelijk zijn voor retouren. Zo weet de consument waar hij moet aankloppen voor vragen.

Het is de bedoeling dat de wet ook consumenten beschermt die gratis diensten krijgen in ruil voor het geven van persoonsgegevens. Bedrijven die dit soort diensten aanbieden moeten straks duidelijk maken hoe lang het contract wordt en hoe het kan worden stopgezet. Consumenten mogen volgens de wet binnen veertien dagen zo’n overeenkomst “zonder reden” direct stopzetten. Als de consument ervoor kiest dat te doen, moet de aanbieder de persoonsgegevens verwijderen.

‘Waarschuwing terecht’

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is blij met het wetsvoorstel. Ook hij vergelijkt online op basis van recensies. “Eerlijk gezegd wel ja. En soms trap je erin”, zegt Rosenthal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het valt wel op dat het altijd vier tot vijf sterren zijn. Deze waarschuwing is terecht.”

Uit cijfers van het CBS bleek onlangs dat de online verkoop van de detailhandel in het tweede kwartaal van dit jaar 54,8 procent hoger was dan een jaar eerder.

LEES OOK: ‘Onlineverkoop seksspeeltjes verdubbelt in coronatijd’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier