main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 juli 2020 — 12:50

‘Onlineverkoop seksspeeltjes verdubbelt in coronatijd’

Waar veel bedrijven hun omzet door de coronacrisis zien dalen, draaien webshops die erotische artikelen verkopen juist op volle toeren. EDC Retail, naar eigen zeggen Europees marktleider in erotische speeltjes, zag de verkopen van vibrators, dildo’s en andere seksspeeltjes op bepaalde momenten zelfs ruim verdubbelen.

Op piekmomenten lag de omzet 162 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt EDC. Het moederbedrijf van de webshop EasyToys verwacht dit jaar dan ook een flink hogere omzet dan de 33,4 miljoen euro vorig jaar. Topman Eric Idema rekent daarbij op een jaaromzet van rond de 55 miljoen euro, zo gaf hij eerder al in De Telegraaf aan.

Toen het nieuwe coronavirus begin dit jaar nog vooral in China rondwaarde, dreigde de aanvoer van erotische artikelen uit de fabrieken te stokken. EDC waarschuwde in februari nog voor een tekort aan seksspeeltjes en moest naar eigen zeggen “alle zeilen bijzetten” om de piek in bestellingen te verwerken.

Om in de toekomst tekorten te voorkomen, trekt EDC bijna 4 miljoen euro uit voor uitbreiding. De huidige opslaghal van 8000 vierkante meter in Veendam is te krap, dus komen er nog eens twee hallen bij van bij elkaar ruim 3000 vierkante meter. “Het biedt ruimte aan vele duizenden palletplaatsen. Hiermee hebben we genoeg ruimte voor een voorraad van een jaar in plaats van drie maanden”, aldus Idema.

Populariteit

Bij vrouwen was er voor de coronacrisis vooral vraag naar condooms en glijmiddel, zegt Idema. Maar nu is een luchtdrukvibrator heel erg in trek. “Daarvan hebben we er echt veel verkocht.”

Bij mannen ziet Idema vooral dure uitgaven. Hij verwijst daarmee naar een pop die een schaars geklede blonde vrouw moet voorstellen, schrijft De Telegraaf. “Normaal verkopen we er een per week; ze kost €1600. Maar sinds corona gaan er elke week vijf tot zes over de toonbank.”

“Naar schatting zijn er zo’n 2,3 miljoen mensen die single zijn”, zegt socioloog Tanja Traag van het CBS vorige maand tegen het economisch onderzoeksplatform van WNL, Stand van Nederland. “Eén van de maatregelen in de coronacrisis was dat het afgeraden werd om losse seksuele contacten te hebben. Dus juist dit was een groep die waarschijnlijk een enorm gebrek heeft gehad aan fysieke intimiteit.”

LEES OOK: Toename aanschaf seksspeeltjes door coronamaatregelen: ‘Nog nooit zo druk gehad’

Bol.com meldde op 10 april dat de verkoop van seksspeeltjes en glijmiddel met 20 procent steeg. Bij Wehkamp steeg de verkoop van deze speeltjes met 35 procent, vertelde de woordvoerder tegen het AD op 20 maart.

Webcamsites

Ook de aanbieders van erotische webcamsites zien toename in hun aantal gebruikers sinds de uitbraak. “Je ziet dat mensen meer tijd hebben en dat het thuis makkelijker is om eventjes op sites te zitten die je niet snel op kantoor kan bekijken”, zegt Sandy Wenderhold van Sansyl Webcamsites. Zij ziet zowel een toename in hoe lang klanten online zijn, als in de hoeveelheid geld die ze uitgeven.

Pornhub, een van de bekendste pornosites ter wereld, zag het webverkeer met 14 procent toenemen toen op 15 maart de eerste maatregelen in ons land werden aangekondigd.

LEES OOK: Deze bedrijven zien hun omzet flink omhoog gaan door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer