main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
23 oktober 2020 — 16:58

Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als de besmettingscijfers eind volgende week nog steeds niet teruglopen legt het kabinet “alle scenario’s op tafel”. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag na de ministerraad.

Ook een avondklok wordt niet uitgesloten, zei Rutte. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol na 20 uur en het sluiten van de horeca, “begint het in zijn effect te lijken” op een avondklok. Het kabinet ziet ook in gegevens uit bijvoorbeeld parkeermeters dat er ’s avonds minder mensen op straat zijn.

Volgens Rutte is dat “zeker voor getroffen ondernemers enorm zwaar, maar het is wel nodig”. De premier wil niet speculeren over verdere maatregelen. Eind volgende week gaat hij kijken of de maatregelen die sinds 14 oktober gelden genoeg effect hebben gehad. Toen heeft het kabinet volgens Rutte een van de zwaarste maatregelen in Europa getroffen. Inmiddels heeft een aantal landen ook verdere ingrepen gedaan.

Scholen en verpleeghuizen

Het sluiten van scholen en verpleeghuizen ligt in ieder geval niet “bovenop de stapel”. De adviesgroep, het Red Team, pleitte eerder al voor een strengere lockdown en het sluiten van de scholen voor twee weken. Maar het kabinet hoopt met eventuele nieuwe maatregelen juist de maatschappelijke impact te beperken.

“Scholen sluiten heeft vergaande gevolgen voor de kinderen en hun opleiding en het functioneren van de samenleving”, aldus Rutte. Het sluiten van verpleeghuizen was in het voorjaar “echt noodzakelijk”, maar de aanpak is nu veel preciezer, waardoor het kabinet nu hoopt te voorkomen dat de verpleeghuizen weer dicht moeten.

LEES OOK: Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier