main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 12:25

Gesteggel over verdeling zorgbonus: ‘Het is allemaal of niemand’

De eenmalige zorgbonus van duizend euro is nog altijd niet uitbetaald, en dat kan ook nog wel even gaan duren. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben ze daarom begin oktober al besloten niet langer te wachten: zij keren 500 euro netto uit aan alle medewerkers voor de kerst. “We zijn succesvol geweest omdat iedereen zijn schouders eronder zette”, zegt bestuurslid van het Catharina Ziekenhuis Geranne Engwirda. “Dat hebben we in deze tweede golf weer heel hard nodig, want het is zeker net zo heftig als in de eerste golf.”

Mensen hebben inmiddels het een en ander meegemaakt en hebben daarom echt nodig dat er aandacht voor ze is, zegt Engwirda in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat ze gezien worden, dat ze elkaar helpen, en dat we het echt met zijn allen doen.”

Criteria van ministerie van Volksgezondheid

Ziekenhuisbestuurder van Medisch Spectrum Twente Sophia de Rooij snapt deze beslissing van het Catharina Ziekenhuis heel goed. Haar ziekenhuis heeft besloten niet “het lijstje” van het ministerie van Volksgezondheid te volgen, net als veel andere werkgevers in de zorgsector. Het ministerie heeft namelijk voorwaarden gesteld aan wie wel en niet in aanmerking komt voor de bonus, maar die lijst is volgens De Rooij te beperkt. “We vinden dat iedereen die bonus verdient, dus we hebben hem ook voor iedereen aangevraagd in ons ziekenhuis. We gaan er vanuit dat men begrijpt dat we iedereen nodig hebben.”

Het ministerie heeft gisteren echter al aangegeven daar niet mee in zee te gaan en deed een oproep aan zorginstellingen om alleen medewerkers te selecteren die binnen de criteria vallen. Het ministerie wijst erop dat de aanvragen worden gecontroleerd.

“In tijden dat we elkaar heel hard nodig hebben wil ik geen ruzie uit laten breken over dat de ene groep belangrijker is dan de andere groep”, vervolgt De Rooij. “We hebben die eerste piek doorstaan omdat we allemaal onze schouders eronder zetten. Het is allemaal of niemand wat mij betreft.”

‘Het gaat niet enkel om geld’

En het gaat niet enkel om geld, benadrukt De Rooij. “Als je het zo druk hebt dat je je geld niet uit kunt uitgeven gaat het ook om andere dingen. Bij waardering gaat het er ook om dat er wordt gezegd: ik zie je. Ik zie wat je doet, en ik waardeer wat je doet.” En die waardering moet niet enkel uitgesproken worden naar mensen ‘direct aan het bed’, maar ook naar mensen van de schoonmaak, de mensen van de keuken, de mensen van de radiologie die foto’s moeten maken van zieke mensen, noem maar op.

“Ik denk dat de mensen in de ziekenhuizen het heel moeilijk hebben. Zij zien heel goed wat er nog moet gebeuren. Dat we dit nog maanden vol moeten houden. Dat is onze maatschappelijke opgave.” Maar we moeten dit met elkaar doen, zegt De Rooij. “En dat betekent ook dat je vooral energiebronnen aan moet boren om die werkdruk op te vangen. Dus we moeten iedere week laten zien dat we elkaar zien en waarderen.”

LEES OOK: RIVM: voor het eerst ruim 9000 coronagevallen in een etmaal

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier