main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2020 — 09:08

Problemen met zorgbonus, werkgevers willen niet kiezen tussen werknemers

Werkgevers vragen vaak voor al het personeel een zorgbonus aan, maar dat is niet de bedoeling. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in overleg met de sector voorwaarden gesteld aan wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt. Werkgevers schrikken er bij aanvraag voor terug om selectie toe te passen.

Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat ‘niet verstandig’. “We roepen zorginstellingen op alleen medewerkers te selecteren die binnen de criteria vallen.” Het ministerie wijst erop dat de aanvragen worden gecontroleerd.

Behalve werkgevers zijn ook vakbonden terughoudend. Zorgvakbond NU 91 noemt het eenmalige bedrag ‘een doekje voor het bloeden’. “We waren niet blij met deze bonus. Het moest gaan om structureel verbeteren van de salarissen van de zorgprofessionals”, zegt Stella Salden van NU 91 in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Salden: “Van de andere kant bekeken is het ook een eerste begin. De onderhandelingen over het salaris zullen in een latere fase een vervolg krijgen.”

‘Bonus dreigt te verzanden’

Salden vindt dat de bonus “zo snel mogelijk” moet worden uitgekeerd. “Want inmiddels zitten we al in de tweede golf. De bonus dreigt nu te verzanden in een administratief moeras. Dat is niet de bedoeling.” Ook werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Salden. “Snel aangeven wie er voor de bonus in aanmerking komt, zodat die uitbetaald kan worden.”

Mediadeskundige Mark Koster begrijpt dat het voor werkgevers moeilijk is om onderscheid te maken. “Stel dat je directeur bent van zo’n zorginstelling. De een wel een bonus, de ander geen bonus. Weet je wel wat voor ontwrichtende gevolgen dat heeft op de werkvloer? Ik begrijp wel dat werkgevers zeggen: ik wil voor allebei een bonus.”

Werkgevers hebben nog tot eind oktober om de bonus aan te vragen.

LEES OOK: Minister Hugo de Jonge: ‘Wij gaan kiezen wie zorgbonus krijgt’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier