Gesteggel over verdeling zorgbonus: ‘Het is allemaal of niemand’
De eenmalige zorgbonus van duizend euro is nog altijd niet uitbetaald, en dat kan ook nog wel even gaan duren. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben ze daarom begin oktober al besloten niet langer te wachten: zij keren 500 euro netto uit aan alle medewerkers voor de kerst. "We zijn succesvol geweest omdat iedereen zijn schouders eronder zette", zegt bestuurslid van het Catharina Ziekenhuis Geranne Engwirda. "Dat hebben we in deze tweede golf weer heel hard nodig, want het is zeker net zo heftig als in de eerste golf."
Mensen hebben inmiddels het een en ander meegemaakt en hebben daarom echt nodig dat er aandacht voor ze is, zegt Engwirda in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat ze gezien worden, dat ze elkaar helpen, en dat we het echt met zijn allen doen."
Criteria van ministerie van Volksgezondheid
Ziekenhuisbestuurder van Medisch Spectrum Twente Sophia de Rooij snapt deze beslissing van het Catharina Ziekenhuis heel goed. Haar ziekenhuis heeft besloten niet "het lijstje" van het ministerie van Volksgezondheid te volgen, net als veel andere werkgevers in de zorgsector. Het ministerie heeft namelijk voorwaarden gesteld aan wie wel en niet in aanmerking komt voor de bonus, maar die lijst is volgens De Rooij te beperkt. "We vinden dat iedereen die bonus verdient, dus we hebben hem ook voor iedereen aangevraagd in ons ziekenhuis. We gaan er vanuit dat men begrijpt dat we iedereen nodig hebben."
Het ministerie heeft gisteren echter al aangegeven daar niet mee in zee te gaan en deed een oproep aan zorginstellingen om alleen medewerkers te selecteren die binnen de criteria vallen. Het ministerie wijst erop dat de aanvragen worden gecontroleerd.
"In tijden dat we elkaar heel hard nodig hebben wil ik geen ruzie uit laten breken over dat de ene groep belangrijker is dan de andere groep", vervolgt De Rooij. "We hebben die eerste piek doorstaan omdat we allemaal onze schouders eronder zetten. Het is allemaal of niemand wat mij betreft."
'Het gaat niet enkel om geld'
En het gaat niet enkel om geld, benadrukt De Rooij. "Als je het zo druk hebt dat je je geld niet uit kunt uitgeven gaat het ook om andere dingen. Bij waardering gaat het er ook om dat er wordt gezegd: ik zie je. Ik zie wat je doet, en ik waardeer wat je doet." En die waardering moet niet enkel uitgesproken worden naar mensen 'direct aan het bed', maar ook naar mensen van de schoonmaak, de mensen van de keuken, de mensen van de radiologie die foto's moeten maken van zieke mensen, noem maar op.
"Ik denk dat de mensen in de ziekenhuizen het heel moeilijk hebben. Zij zien heel goed wat er nog moet gebeuren. Dat we dit nog maanden vol moeten houden. Dat is onze maatschappelijke opgave." Maar we moeten dit met elkaar doen, zegt De Rooij. "En dat betekent ook dat je vooral energiebronnen aan moet boren om die werkdruk op te vangen. Dus we moeten iedere week laten zien dat we elkaar zien en waarderen."
LEES OOK: RIVM: voor het eerst ruim 9000 coronagevallen in een etmaal