main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:18

‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de onthoofde leraar Samuel Paty. De Franse ambassade in Den Haag houdt vanmiddag om 16.30 een minuut stilte. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy “al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen. Radicaliseringsexpert Keklik Yücel betreurt dat die oproep nodig is. “Wij zouden dat eigenlijk al vanuit onszelf moeten doen, een statement maken. Dat heb ik gemist. Het is verdrietig en pijnlijk stil.”

Docent Paty werd vrijdag onthoofd door een 18-jarige extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. “Het gaat over een leraar die gewoon lesgeeft over onze verworvenheden, over het belangrijkste wat we hebben: de vrijheid van meningsuiting. Die is juist bedoelt om de minderen en zwakkeren een stem te geven”, beklemtoont Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met deze onthoofding zien we volgens de radicaliseringsexpert dat IS “in feite gewoon onder ons” is. “Op Europees grondgebied, en gewoon zijn gang gaat. Want wij nemen onze democratie niet serieus met zijn allen, en zij nemen hun overtuiging wel serieus. Dus als wij het niet anders aanpakken, laten we alles uit onze handen vallen.”

‘Stilte wakkert polarisatie aan’

Toen terroristen in 2015 een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, stonden ook in Nederland de pleinen vol. Volgens Yücel komt dat omdat er toen vanuit mensen zelf en vanuit de media meer aandacht aan het onderwerp besteed werd. “Dit bewijst eigenlijk: op het moment dat er geen onrust in de samenleving is over een onderwerp, dan laten onze politieke leiders niet voldoende hun eigen overtuiging spreken.”

Ook presentatrice Fidan Ekiz deelde gisteren in het tv-programma De Vooravond haar zorgen over de stilte rondom deze aanslag.

Yücel is het helemaal met Ekiz eens, zegt ze. “Iedereen die een stem heeft, een microfoon, moet zich uitspreken. Als we met zijn allen niets zeggen capituleren we, en dan krijgen we dit soort gekken juist achter ons.”

Volgens de radicaliseringsexpert ontstaat deze stilte doordat de politiek leiders van Nederland bang zijn om net op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. “Om polarisatie aan te wakkeren. Maar de stilte wakkert de polarisatie aan. De stilte maakt dat de verdeeldheid voet aan de grond krijgt. Uitspreken is in dit geval verbinden, is zorgen dat je staat voor je waarden waar iedereen zich in herkent.”

Collectieve stellingname

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benadrukt in Goedemorgen Nederland dat we “dit soort barbarij samen geen kans mogen geven”. Het moslimextremisme noemt hij een machtsideologie. “Wat deze jongeren leren is dat als iemand jouw profeet beledigt, daar de doodstraf op hoort te staan. En omdat die heilstaat, die Islamitische Staat, er niet is, moet jij dat uitvoeren.”

Volgens Marcouch is het iedere keer weer belangrijk om te laten merken waar we staan. “Ik merkte in Nederland dat heel veel docenten zich herkenden in die docent die bijvoorbeeld bepaalde gevoelige onderwerpen niet kan of kon bespreken.”

De taak van een docent is niet om in te schatten welk onderwerp voor wie gevoelig is, benadrukt Yücel. “De taak van een docent is om onze verworvenheden mee te geven aan onze kinderen. Dus dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en dat homoseksualiteit iets is wat ook gelijkwaardigheid en vrijheid heeft in ons land. En als dan de maatschappelijke boodschap niet continue is dat wij pal voor onze verworvenheden staan, en zeker als er zoiets gruwelijks gebeurt, staan die docenten in de kou. En dan is het nog moeilijker voor die docenten om onze democratische rechten en normen te leren aan die leerlingen.”

‘Bescherm samen liberale democratie’

Dat op Marcouch, PvdA-leider Lodewijk Asscher, CU-leider Gert-Jan Segers en PVV-leiders Geert Wilders na weinig bestuurders zich hebben uitgesproken over de onthoofding, zegt volgens Yücel dat men meer bezig is met politiek bedrijven voor de eigen achterban en voor eigen specifieke deelbelangen dan voor de gezamenlijke democratie en vrijheid. “Het zegt vooral dat we niet over de manier van samenleven debat voeren. Het gaat om je eigen deelbelang, en dat vind ik problematisch.”

De Westerse open liberale democratie is volgens Yücel “net zo sterk als onze moed en onze overtuiging om hem ook te beschermen, en de wil om door te geven.” Daarom roept zij iedereen op om dat, samen met elkaar, “echt consequent te doen”.

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer