main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:18

‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de onthoofde leraar Samuel Paty. De Franse ambassade in Den Haag houdt vanmiddag om 16.30 een minuut stilte. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy “al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen. Radicaliseringsexpert Keklik Yücel betreurt dat die oproep nodig is. “Wij zouden dat eigenlijk al vanuit onszelf moeten doen, een statement maken. Dat heb ik gemist. Het is verdrietig en pijnlijk stil.”

Docent Paty werd vrijdag onthoofd door een 18-jarige extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. “Het gaat over een leraar die gewoon lesgeeft over onze verworvenheden, over het belangrijkste wat we hebben: de vrijheid van meningsuiting. Die is juist bedoelt om de minderen en zwakkeren een stem te geven”, beklemtoont Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met deze onthoofding zien we volgens de radicaliseringsexpert dat IS “in feite gewoon onder ons” is. “Op Europees grondgebied, en gewoon zijn gang gaat. Want wij nemen onze democratie niet serieus met zijn allen, en zij nemen hun overtuiging wel serieus. Dus als wij het niet anders aanpakken, laten we alles uit onze handen vallen.”

‘Stilte wakkert polarisatie aan’

Toen terroristen in 2015 een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, stonden ook in Nederland de pleinen vol. Volgens Yücel komt dat omdat er toen vanuit mensen zelf en vanuit de media meer aandacht aan het onderwerp besteed werd. “Dit bewijst eigenlijk: op het moment dat er geen onrust in de samenleving is over een onderwerp, dan laten onze politieke leiders niet voldoende hun eigen overtuiging spreken.”

Ook presentatrice Fidan Ekiz deelde gisteren in het tv-programma De Vooravond haar zorgen over de stilte rondom deze aanslag.

Yücel is het helemaal met Ekiz eens, zegt ze. “Iedereen die een stem heeft, een microfoon, moet zich uitspreken. Als we met zijn allen niets zeggen capituleren we, en dan krijgen we dit soort gekken juist achter ons.”

Volgens de radicaliseringsexpert ontstaat deze stilte doordat de politiek leiders van Nederland bang zijn om net op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. “Om polarisatie aan te wakkeren. Maar de stilte wakkert de polarisatie aan. De stilte maakt dat de verdeeldheid voet aan de grond krijgt. Uitspreken is in dit geval verbinden, is zorgen dat je staat voor je waarden waar iedereen zich in herkent.”

Collectieve stellingname

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benadrukt in Goedemorgen Nederland dat we “dit soort barbarij samen geen kans mogen geven”. Het moslimextremisme noemt hij een machtsideologie. “Wat deze jongeren leren is dat als iemand jouw profeet beledigt, daar de doodstraf op hoort te staan. En omdat die heilstaat, die Islamitische Staat, er niet is, moet jij dat uitvoeren.”

Volgens Marcouch is het iedere keer weer belangrijk om te laten merken waar we staan. “Ik merkte in Nederland dat heel veel docenten zich herkenden in die docent die bijvoorbeeld bepaalde gevoelige onderwerpen niet kan of kon bespreken.”

De taak van een docent is niet om in te schatten welk onderwerp voor wie gevoelig is, benadrukt Yücel. “De taak van een docent is om onze verworvenheden mee te geven aan onze kinderen. Dus dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en dat homoseksualiteit iets is wat ook gelijkwaardigheid en vrijheid heeft in ons land. En als dan de maatschappelijke boodschap niet continue is dat wij pal voor onze verworvenheden staan, en zeker als er zoiets gruwelijks gebeurt, staan die docenten in de kou. En dan is het nog moeilijker voor die docenten om onze democratische rechten en normen te leren aan die leerlingen.”

‘Bescherm samen liberale democratie’

Dat op Marcouch, PvdA-leider Lodewijk Asscher, CU-leider Gert-Jan Segers en PVV-leiders Geert Wilders na weinig bestuurders zich hebben uitgesproken over de onthoofding, zegt volgens Yücel dat men meer bezig is met politiek bedrijven voor de eigen achterban en voor eigen specifieke deelbelangen dan voor de gezamenlijke democratie en vrijheid. “Het zegt vooral dat we niet over de manier van samenleven debat voeren. Het gaat om je eigen deelbelang, en dat vind ik problematisch.”

De Westerse open liberale democratie is volgens Yücel “net zo sterk als onze moed en onze overtuiging om hem ook te beschermen, en de wil om door te geven.” Daarom roept zij iedereen op om dat, samen met elkaar, “echt consequent te doen”.

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie. De aflevering is nu te bekijken op NPO Start.

Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik

Het coronadashboard van de rijksoverheid heeft zondagmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen…

Lees meer

RIVM meldt 1066 nieuwe coronabesmettingen, voor het eerst in 273 dagen onder signaalwaarde

Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw gedaald en daarmee onder een belangrijke grens uitgekomen. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum…

Lees meer

‘Veel animo voor EHBO en hulpverlening na incident met Eriksen’

Het Rode Kruis en de Hartstichting hebben zaterdagavond en zondagochtend veel nieuwe aanmeldingen binnengekregen voor EHBO-cursussen en burgerhulpverlening. Ook zochten mensen op de sites vaker…

Lees meer

Politie haalt 89-jarige spookrijder na 9 kilometer van de snelweg bij Maastricht

De politie heeft zondagochtend bij Maastricht een 89-jarige automobilist van de snelweg A79 gehaald. De man had 9 kilometer lang tegen het verkeer in gereden….

Lees meer

Man (23) opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen in Den Haag

De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige automobilist uit Den Haag aangehouden na twee aanrijdingen waarbij hij was doorgereden. Een 27-jarige vrouw uit Den Haag en…

Lees meer

Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Geen rente op je spaarrekening maar wel rendement op een huis dat je koopt en verhuurt. En door hoe het Nederlandse belastingstelsel is ingericht, wordt…

Lees meer

Man (18) overleden na bootongeluk bij Putten

Bij een bootongeluk op het Nuldernauw in de buurt van Putten is zaterdag een 18-jarige man uit Barneveld overleden. Het slachtoffer raakte bekneld in de…

Lees meer

ME beëindigt illegaal feest in Deventer: 261 boetes

Met behulp van de Mobiele Eenheid (ME) is zaterdagnacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Deventer. Dat was in een leegstaand pand. De…

Lees meer

Ook geboortejaar 1993 kan een prikafspraak maken

Mensen die geboren zijn in 1993 kunnen vanaf 10.00 uur online een afspraak voor een coronavaccinatie maken. Dat heeft gezondheidsminister Hugo de Jonge op Twitter…

Lees meer

Achtervolging en crash in Zwijndrecht: drie mensen opgepakt

De politie heeft zaterdagavond in Zwijndrecht een man van 19, een jongen van 15 en een vrouw van 42 aangehouden na een achtervolging. De auto…

Lees meer

Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde…

Lees meer

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één. Dat wil niet zeggen…

Lees meer

Aanbod grotere kledingmaten stijgt, mannenmode blijft nog achter

Het grote-maten-aanbod is groter dan ooit. Verschillende winkelketens bieden onder meer badmode in grotere maten aan. Dit schrijft Trouw. Cijfers van het Centraal Bureau voor…

Lees meer

Door corona blijven jongeren langer doorstuderen

Het aantal jongeren dat na hun studie de arbeidsmarkt opkwam, lag in het schooljaar 2019-2020 in één klap zo’n 10 procent lager. De kloof tussen…

Lees meer