main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:18

‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de onthoofde leraar Samuel Paty. De Franse ambassade in Den Haag houdt vanmiddag om 16.30 een minuut stilte. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy “al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen. Radicaliseringsexpert Keklik Yücel betreurt dat die oproep nodig is. “Wij zouden dat eigenlijk al vanuit onszelf moeten doen, een statement maken. Dat heb ik gemist. Het is verdrietig en pijnlijk stil.”

Docent Paty werd vrijdag onthoofd door een 18-jarige extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. “Het gaat over een leraar die gewoon lesgeeft over onze verworvenheden, over het belangrijkste wat we hebben: de vrijheid van meningsuiting. Die is juist bedoelt om de minderen en zwakkeren een stem te geven”, beklemtoont Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met deze onthoofding zien we volgens de radicaliseringsexpert dat IS “in feite gewoon onder ons” is. “Op Europees grondgebied, en gewoon zijn gang gaat. Want wij nemen onze democratie niet serieus met zijn allen, en zij nemen hun overtuiging wel serieus. Dus als wij het niet anders aanpakken, laten we alles uit onze handen vallen.”

‘Stilte wakkert polarisatie aan’

Toen terroristen in 2015 een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, stonden ook in Nederland de pleinen vol. Volgens Yücel komt dat omdat er toen vanuit mensen zelf en vanuit de media meer aandacht aan het onderwerp besteed werd. “Dit bewijst eigenlijk: op het moment dat er geen onrust in de samenleving is over een onderwerp, dan laten onze politieke leiders niet voldoende hun eigen overtuiging spreken.”

Ook presentatrice Fidan Ekiz deelde gisteren in het tv-programma De Vooravond haar zorgen over de stilte rondom deze aanslag.

Yücel is het helemaal met Ekiz eens, zegt ze. “Iedereen die een stem heeft, een microfoon, moet zich uitspreken. Als we met zijn allen niets zeggen capituleren we, en dan krijgen we dit soort gekken juist achter ons.”

Volgens de radicaliseringsexpert ontstaat deze stilte doordat de politiek leiders van Nederland bang zijn om net op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. “Om polarisatie aan te wakkeren. Maar de stilte wakkert de polarisatie aan. De stilte maakt dat de verdeeldheid voet aan de grond krijgt. Uitspreken is in dit geval verbinden, is zorgen dat je staat voor je waarden waar iedereen zich in herkent.”

Collectieve stellingname

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benadrukt in Goedemorgen Nederland dat we “dit soort barbarij samen geen kans mogen geven”. Het moslimextremisme noemt hij een machtsideologie. “Wat deze jongeren leren is dat als iemand jouw profeet beledigt, daar de doodstraf op hoort te staan. En omdat die heilstaat, die Islamitische Staat, er niet is, moet jij dat uitvoeren.”

Volgens Marcouch is het iedere keer weer belangrijk om te laten merken waar we staan. “Ik merkte in Nederland dat heel veel docenten zich herkenden in die docent die bijvoorbeeld bepaalde gevoelige onderwerpen niet kan of kon bespreken.”

De taak van een docent is niet om in te schatten welk onderwerp voor wie gevoelig is, benadrukt Yücel. “De taak van een docent is om onze verworvenheden mee te geven aan onze kinderen. Dus dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en dat homoseksualiteit iets is wat ook gelijkwaardigheid en vrijheid heeft in ons land. En als dan de maatschappelijke boodschap niet continue is dat wij pal voor onze verworvenheden staan, en zeker als er zoiets gruwelijks gebeurt, staan die docenten in de kou. En dan is het nog moeilijker voor die docenten om onze democratische rechten en normen te leren aan die leerlingen.”

‘Bescherm samen liberale democratie’

Dat op Marcouch, PvdA-leider Lodewijk Asscher, CU-leider Gert-Jan Segers en PVV-leiders Geert Wilders na weinig bestuurders zich hebben uitgesproken over de onthoofding, zegt volgens Yücel dat men meer bezig is met politiek bedrijven voor de eigen achterban en voor eigen specifieke deelbelangen dan voor de gezamenlijke democratie en vrijheid. “Het zegt vooral dat we niet over de manier van samenleven debat voeren. Het gaat om je eigen deelbelang, en dat vind ik problematisch.”

De Westerse open liberale democratie is volgens Yücel “net zo sterk als onze moed en onze overtuiging om hem ook te beschermen, en de wil om door te geven.” Daarom roept zij iedereen op om dat, samen met elkaar, “echt consequent te doen”.

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer