main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:18

‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de onthoofde leraar Samuel Paty. De Franse ambassade in Den Haag houdt vanmiddag om 16.30 een minuut stilte. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy “al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen. Radicaliseringsexpert Keklik Yücel betreurt dat die oproep nodig is. “Wij zouden dat eigenlijk al vanuit onszelf moeten doen, een statement maken. Dat heb ik gemist. Het is verdrietig en pijnlijk stil.”

Docent Paty werd vrijdag onthoofd door een 18-jarige extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. “Het gaat over een leraar die gewoon lesgeeft over onze verworvenheden, over het belangrijkste wat we hebben: de vrijheid van meningsuiting. Die is juist bedoelt om de minderen en zwakkeren een stem te geven”, beklemtoont Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met deze onthoofding zien we volgens de radicaliseringsexpert dat IS “in feite gewoon onder ons” is. “Op Europees grondgebied, en gewoon zijn gang gaat. Want wij nemen onze democratie niet serieus met zijn allen, en zij nemen hun overtuiging wel serieus. Dus als wij het niet anders aanpakken, laten we alles uit onze handen vallen.”

‘Stilte wakkert polarisatie aan’

Toen terroristen in 2015 een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, stonden ook in Nederland de pleinen vol. Volgens Yücel komt dat omdat er toen vanuit mensen zelf en vanuit de media meer aandacht aan het onderwerp besteed werd. “Dit bewijst eigenlijk: op het moment dat er geen onrust in de samenleving is over een onderwerp, dan laten onze politieke leiders niet voldoende hun eigen overtuiging spreken.”

Ook presentatrice Fidan Ekiz deelde gisteren in het tv-programma De Vooravond haar zorgen over de stilte rondom deze aanslag.

Yücel is het helemaal met Ekiz eens, zegt ze. “Iedereen die een stem heeft, een microfoon, moet zich uitspreken. Als we met zijn allen niets zeggen capituleren we, en dan krijgen we dit soort gekken juist achter ons.”

Volgens de radicaliseringsexpert ontstaat deze stilte doordat de politiek leiders van Nederland bang zijn om net op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. “Om polarisatie aan te wakkeren. Maar de stilte wakkert de polarisatie aan. De stilte maakt dat de verdeeldheid voet aan de grond krijgt. Uitspreken is in dit geval verbinden, is zorgen dat je staat voor je waarden waar iedereen zich in herkent.”

Collectieve stellingname

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benadrukt in Goedemorgen Nederland dat we “dit soort barbarij samen geen kans mogen geven”. Het moslimextremisme noemt hij een machtsideologie. “Wat deze jongeren leren is dat als iemand jouw profeet beledigt, daar de doodstraf op hoort te staan. En omdat die heilstaat, die Islamitische Staat, er niet is, moet jij dat uitvoeren.”

Volgens Marcouch is het iedere keer weer belangrijk om te laten merken waar we staan. “Ik merkte in Nederland dat heel veel docenten zich herkenden in die docent die bijvoorbeeld bepaalde gevoelige onderwerpen niet kan of kon bespreken.”

De taak van een docent is niet om in te schatten welk onderwerp voor wie gevoelig is, benadrukt Yücel. “De taak van een docent is om onze verworvenheden mee te geven aan onze kinderen. Dus dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en dat homoseksualiteit iets is wat ook gelijkwaardigheid en vrijheid heeft in ons land. En als dan de maatschappelijke boodschap niet continue is dat wij pal voor onze verworvenheden staan, en zeker als er zoiets gruwelijks gebeurt, staan die docenten in de kou. En dan is het nog moeilijker voor die docenten om onze democratische rechten en normen te leren aan die leerlingen.”

‘Bescherm samen liberale democratie’

Dat op Marcouch, PvdA-leider Lodewijk Asscher, CU-leider Gert-Jan Segers en PVV-leiders Geert Wilders na weinig bestuurders zich hebben uitgesproken over de onthoofding, zegt volgens Yücel dat men meer bezig is met politiek bedrijven voor de eigen achterban en voor eigen specifieke deelbelangen dan voor de gezamenlijke democratie en vrijheid. “Het zegt vooral dat we niet over de manier van samenleven debat voeren. Het gaat om je eigen deelbelang, en dat vind ik problematisch.”

De Westerse open liberale democratie is volgens Yücel “net zo sterk als onze moed en onze overtuiging om hem ook te beschermen, en de wil om door te geven.” Daarom roept zij iedereen op om dat, samen met elkaar, “echt consequent te doen”.

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer