‘Frankrijk is aangevallen, maar ook Nederlandse waarden staan op het spel’
"Deze aanslag op onze identiteit gaat heel de vrije wereld aan", zegt de Franse ambassadeur in Den Haag Luis Vassy over de door een moslimextremist onthoofde leraar Samuel Paty. Europese landen moeten nog nauwer samenwerken in de strijd tegen extremisme en terrorisme, zo zegt de ambassadeur in een interview met het AD. "Frankrijk is aangevallen, maar niet alleen Franse waarden, ook Nederlandse staan op het spel."
De moord op Paty is volgens Vassy opnieuw een ‘wake-upcall’. "Sinds 2012 ligt de samenleving aanhoudend onder extremistisch vuur van islamitisch terrorisme. Met dodelijke aanslagen op een joodse school in Toulouse, op militairen, politieagenten, een priester, journalisten en de afschuwelijke gebeurtenissen in Nice en Bataclan", vat de ambassadeur samen. "Het waren aanvallen op vertegenwoordigers van onze instituties, op onze manier van leven."
Late reactie
In Nederland ontstond verontwaardiging over de late reactie op deze aanslag. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal begrijpt dat. "Het is een schril contrast met Charlie Hebdo. Wat er daar is gebeurd is onbeschrijflijk, en het is opmerkelijk stil gebleven in Nederland."
Rosenthal denkt dat deze stilte vooral te maken heeft met corona, al ging men in de zomer wel de straat op voor de Black Lives Matter-demonstraties. "Het is nu iets in Frankrijk. We kijken naar onszelf. Het is ook altijd weer in Nederland dat pavlovreflex van 'bij ons zal het niet gebeuren'", zegt Rosenthal. "Dat is volkomen onjuist."
'Kijk naar wat het voor leraren betekent'
Los daarvan gaat het hier om de waarden van onze cultuur die in het geding zijn, is Rosenthal het eens met Vassy. "Daar mag je niet mee sollen. Je moet rechttoe rechtaan solidariteit betuigen met diegenen die daar in elk geval op dit moment in Frankrijk zwaar onder lijden." En dat zijn alle leraren, zegt Rosenthal. "Je moet niet alleen kijken naar die jammerlijke moord op Samuel Paty, je moet kijken naar wat het voor alle leraren in zo'n land betekent. De verontwaardiging mag veel sterker doorkomen."