main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 11:45

CDA’er Van Toorenburg vertrekt na 14 jaar uit Tweede Kamer: ‘Veel nieuw talent’

Madeleine van Toorenburg van het CDA stopt na de komende verkiezingen als Tweede Kamerlid. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Toorenburg zit veertien jaar in het parlement en vindt het tijd om plaats te maken voor nieuw talent.

“Ik zit in maart veertien jaar in onze Kamer en ik denk dat het dan een keer goed is”, zegt ze. “Ik zie om me heen dat er ontzettend veel nieuw talent aankomt. Ik weet bijvoorbeeld wat zich uit Brabant heeft aangemeld, maar ook uit andere delen van het land. Het zou echt mooi zijn als deze mensen nu een kans kregen.”

Van Toorenburg weet nog niet wat ze na de verkiezingen gaat doen. “Dat is maar goed ook, want er is nog heel veel dat ik wil afmaken”, zegt het Kamerlid. “Dat kun je alleen met onverdeelde aandacht voor het politieke werk doen. Ik vind dat ik dat aan mijn stemmers ook verplicht ben. Tot eind maart buffel ik door en daarna ga ik om me heen kijken.”

‘Zeer pittig Kamerlid’

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemt Van Toorenburg “een zeer pittig Kamerlid”. “Ze maakt het soms bewindspersonen echt moeilijk”, zegt hij. “Maar veertien jaar is wel genoeg, denk ik.”

Volgens Rosenthal is het nalatenschap van Van Toorenburg dat ze “op een aantal dossiers uit haar portefeuille heel fel is geweest”. “En dat ze vaak stevig heeft uitgehaald. Soms kregen bewindspersonen en andere parlementariërs er genoeg van. Maar dat hoort bij een sterk Kamerlid.”

“En ze heeft het CDA naar het kinderpardon geduwd de afgelopen periode, waardoor het kabinet een draai moest maken rond dat onderwerp”, reageert Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer. “Dat is haar legacy.” Hij vindt het jammer dat Van Toorenburg stopt. “Het is een ervaren Kamerlid, en er kan geen ervaring genoeg zijn in de Kamer, want daar zitten al zoveel ‘jonkies'”, aldus Emmer.

LEES OOK: CDA’er Van Toorenburg: lossen niets op door paar kinderen op te vangen

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier