main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 12:29

Red Team-lid en Ab Osterhaus pleiten voor strenge lockdown van vier weken

Een korte, volledige lockdown zou het best werken om het coronavirus snel de kop in te drukken. Daarvoor pleiten Red Team-lid Ginny Mooy en viroloog Ab Osterhaus in Op1 dinsdagavond.

In het voorjaar werkte deze strenge (of intelligente) lockdown in ons land niet helemaal zoals gehoopt, maar Ab Osterhaus benadrukt dat deze aanpak in Nieuw-Zeeland, Australië, Japan en Thailand wel zijn vruchten afwierp. Daarom is het volgens de viroloog de moeite waard om nogmaals te proberen. “Hoe eerder we die (lockdown, red.) krijgen, hoe beter. Ik maak me grote zorgen, ik voorspel: als we niks anders doen, dan zien we de lijn verder omhoog gaan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Hoe lang die lockdown precies zou moeten duren ligt aan het aantal besmettingen, zegt Mooy, die naast lid van het Red Team ook antropoloog is. “Als iedereen zich nu realiseert dat we moeten doen wat we moeten doen, dan zouden we met drie tot vier weken al heel ver komen.”

Daar is Osterhaus het mee eens. “Wat je moet doen: je moet het wegdrukken. Je moet het uit het land drijven. Op een gegeven moment ben je het met vier weken waarschijnlijk kwijt.”

‘Niet het juiste moment voor strenge lockdown’

VVD-Kamerlid Judith Tielen vindt dit “niet het juiste moment” voor een strenge lockdown. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland. Vier weken is bovendien “best lang”. “De gevolgen voor het onderwijs en de economie zijn denk ik niet op te wegen tegen een lockdown.”

Volgens Tielen zijn we nu op de goede weg. De afgelopen dagen zou er, ondanks dat er gisteren weer een dagrecord aan aantal besmettingen werd geteld, sprake zijn van een lichte afvlakking. Twee weken geleden was er een toename in de corona-besmettingen van 60 procent te zien, vorige week van 30 procent.

“We hebben telkens een vertraging van ongeveer twee weken om te zien wat de maatregelen doen, vorige week zijn nieuwe maatregelen aangekondigd en de week daarvoor ook”, zegt Tielen. “Volgens mij moeten we eerst kijken wat deze maatregelen doen, en zoeken naar het evenwicht. Ik heb er vertrouwen in dat het aantal besmettingen gaat afnemen de komende tijd.”

LEES OOK: RIVM: Afgelopen week ruim 55.000 nieuwe coronagevallen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer