Aantal asielaanvragen van veiligelanders neemt ondanks coronapandemie procentueel toe
Door de coronapandemie lag de instroom van vreemdelingen van maart tot juli nagenoeg stil, maar procentueel gezien is het aantal asielaanvragen door zogenaamde veiligelanders niet afgenomen. Sterker nog: er is zelfs een kleine toename te zien ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit rapporten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Het gaat hierbij om mensen die vanuit bijvoorbeeld Algerije of Marokko onze kant op komen. Deze landen worden door de Nederlandse regering als veilig beschouwd, omdat er "over het algemeen geen sprake is van vervolging vanwege bijvoorbeeld ras of geloof, foltering, of een onmenselijke behandeling".
Uitzetting van deze asielzoekers zou in theorie dan ook vlot moeten kunnen, maar Marokko wil de mensen die uit hun land zijn vertrokken helemaal niet terug. Het land weigert zelfs al bijna een jaar om hierover met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in gesprek te gaan.
Europese grenzen controleren
Radicaliseringsexpert Keklik Yücel denkt dat het nodig is om de Europese grenzen beter te controleren, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland. Zo moet je er enerzijds voor zorgen dat "echte vluchtelingen" goed worden opgevangen en verdeeld worden over de Europese landen, waar je er anderzijds voor moet zorgen dat je veiligelanders buiten de deur kunt houden.
"Ik denk dat het gewoon sowieso ontzettend moeilijk is. Maar je moet er wel alles aan doen om het voor elkaar te krijgen, en dat moet op Europees niveau", zegt Yücel. Als dat niet lukt, moet je het op basis van eigen politiek leiderschap doen, aldus Yücel. "We hebben in Nederland ook verschillende politici die wel wat makkelijker ingang hebben in Marokko. Zet Aboutaleb (burgemeester Rotterdam, red.) bijvoorbeeld in voor de bilaterale diplomatieke contacten. Fix het, want dit is niet goed."