main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2020 — 12:43

Met coronathuistest van Utrechtse studenten binnen 20 minuten de uitslag: ‘Maar is het wel betrouwbaar?’

Binnen twintig minuten weten of je corona hebt zonder je huis te verlaten. De Utrechtse studenten Caspar Bonapart (23) en Hiddo Laane (22) komen, in beschermd pak, bij je thuis of op je werk om een sneltest te doen. Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van Franciscus Gasthuis & Vlietland vindt het op zich een slim idee maar stelt wel vragen bij de betrouwbaarheid van de test.

Bij de GGD’s zijn nu enorme wachtrijen voor een coronatest. Je moet daarna ook nog eens een dag of twee wachten op een uitslag. De sneltest van de twee Utrechtse studenten werkt als een soort zwangerschapstest.

“Die is volgens mij nog niet echt helemaal ok”, vertelt Tasche in Goedemorgen Nederland. “Ik denk dat ze echt de test even moeten laten beoordelen door mensen die er veel verstand van hebben. Wij hebben ook de blaastest die heel veel uitkomst zou kunnen gaan geven, daar hebben mensen van ons ziekenhuis ook aan meegeholpen. Het is fantastisch als wij straks al heel snel weten als iemand het niet heeft zoals bij die blaastest zou kunnen.”

‘Biedt veel comfort’

Tasche denkt dat een goede sneltest veel verschil kan maken. “Het biedt heel veel comfort voor iemand die naar zijn werk moet en zeker ook voor onze medewerkers in de ziekenhuizen en in de zorg.”

Politicus Henk Krol denkt dat zo’n sneltest ook voor ouderen een uitkomst kan zijn. “Die kunnen vaak niet eventjes met een auto naar zo’n teststraat. Ik vind het wel een stap vooruit maar de betrouwbaarheid moeten wij goed in de gaten houden.”

LEES OOK: UMC Utrecht verscherpt criteria voor positieve coronatest

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier