main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2020 — 08:45

Politici steeds vaker bedreigd: ‘Intimiderende demonstranten schreeuwen en komen dichtbij’

Binnen de anti-lockdown demonstranten bestaat een radicale en extremistische stroming. Zij belagen journalisten en politici of intimideren politiemensen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een rapport. Het zou gaan om tientallen mensen in verschillende groepen.

Kamervoorzitter Khadija Arib uitte gisteren haar zorgen over de bedreigingen in Nieuwsuur. Volgens Arib zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar 44 meldingen en 17 aangiftes gedaan door politici.

‘Eng om doorheen te lopen’

PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul vindt het terecht dat Kamervoorzitter Arib de noodklok luidt. Ze noemt de berichten zorgelijk en voelt zich ook steeds onveiliger. Dat zegt zij in Goedemorgen Nederland. “Ik heb dat zelf nu ook een paar keer ervaren, dat er toch best wel intimiderende demonstranten voor de Kamer demonstreren. Daar staan nu veel mensen voor de deur en het is soms toch best wel eng om daar doorheen te lopen om naar je fiets te gaan. Ze schreeuwen, komen dichtbij en roepen leuzen.”

Het recht om te demonstreren is super belangrijk benadrukt Van den Hul. “Maar met een recht komt natuurlijk ook een plicht om wel je verantwoordelijkheid te nemen.”

LEES OOK: Daders bedreigingen NOS-verslaggevers vaak dezelfde mensen: ‘Komen naar elkaars demonstraties’

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier