main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2020 — 12:58

Bron- en contactonderzoek stopt bij 10.000 besmettingen per dag: ‘We hebben keuzes moeten maken’

Met het aantal oplopende coronabesmettingen neemt ook de druk op de GGD’en weer toe. Bij 10.000 besmettingen per dag komt er een einde aan het bron- en contactonderzoek zoals we dat nu nog kennen. Wie positief test, wordt voortaan gevraagd zelf al zijn contacten te waarschuwen. “We hebben keuzes moeten maken over welke stappen in het onderzoek het meest van belang zijn”, vertelt Anja Schreijer, voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziekten.

GGD’en moeten zich vooral inzetten op het snelle testen in plaats van het het bron- en contactonderzoek, opperde Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding eerder. “Het is niet de keus tussen het een of het ander”, zegt Schreijer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het blijft zaak dat mensen wel weten wat ze moeten doen met een positieve uitslag. Dat zal denk ik heel lang blijven bestaan, maar echt het bron- en contactonderzoek tot in de diepte uitpluizen, dat stadium zijn we nu een beetje voorbij.”

Prioriteren

Bron- en contactonderzoek heeft met name waarde als er onder de tweeduizend nieuwe besmettingen per dag bij komen, zegt Schreijer, die tevens hoofd van infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam is. “Dan kunnen we goede kwaliteit leveren. Dan kun je heel goed in die clusters duiken”, legt ze uit. “Zo hebben we natuurlijk in de zomer gezien dat er veel besmettingen plaatsvonden bij bruiloften, familiefeesten en onder studenten.”

Nu het aantal nieuwe besmettingen bijna vier keer hoger ligt dan dat heeft de GGD, ook op advies van het Outbreak Management Team (OMT), bepaald dat het eerste gesprek met de patiënt en het snel waarschuwen van contacten voor nu de belangrijkste stappen zijn. “Vervolgens prioriteren we, net als met de testen, ook in bron- en contactonderzoek”, vertelt Schreijer. “Dus mensen die in de zorg of op scholen werken, in sommige regio’s mensen die in een vliegtuig gezeten hebben en ouderen. Die proberen we er zo veel mogelijk uit te halen.”

Daarnaast kijkt de GGD of mensen misschien niet zo goed begrijpen wat ze nu precies moeten doen wanneer ze besmet zijn met het coronavirus. “Daar nemen we extra tijd voor. Dus we maken nu keuzes: met wie nemen we een heel gesprek af, en wie kan het gewoon snel zelf.”

Trends

Dat uitgebreider onderzoek niet meer mogelijk is ligt niet aan de capaciteit van de GGD’en, beklemtoont Schreijer. “Daar bovenin die pyramide zit nog altijd de specialist. De arts, de verpleegkundige, de deskundige infectieziektebestrijding. Daar zit de bottleneck, daar hebben we er niet genoeg van.” Om die reden kijkt de GGD nu in plaats van naar de details naar de trends. “Dan zie je wel hoe veel clusters er ongeveer in welke setting zitten, maar voor het tot in de details uitpluizen van die clusters is nu geen tijd. Op die trends blijven we nu sturen, en daarnaast proberen we ook zo veel mogelijk onze gegevens naar het RIVM door te sturen om het landelijke overzicht te houden.”

Een lange rit

Het wordt nog “een lange rit”, zegt de arts en hoofd infectieziektebestrijding. “We zijn er nog lang niet vanaf. En ook als het vaccin er volgend jaar is moeten we kijken: hoe gaan we verder, is er genoeg voor iedereen, zijn mensen toch besmettelijk op het moment dat ze gevaccineerd zijn… Dus daar moeten we de komende tijd goede scenario’s van maken.”

LEES OOK: GGD-medewerkers zijn agressie aan de telefoon zat

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier