main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2020 — 11:20

‘Mondkapjesplicht laat waarschijnlijk nog even op zich wachten’

Het duurt nog wel even voor de mondkapjesplicht er is. Dat voorspelt politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het kabinet kondigde gisteren aan dat het dragen van een mondkapje in de openbare binnenruimten verplicht wordt.

Op welke termijn dat gebeurt, kon premier Rutte niet zeggen. Het is nu nog een dringend advies, totdat het verplicht dragen van een mondkapje juridisch onderbouwd is. “De ervaring leert dat dat niet snel gaat”, zegt De Winther. “Maar ik denk wel dat het verplichtende karakter heel belangrijk is. Nu is duidelijk uitgesproken dat er een verplichting komt, linksom of rechtsom. De afgelopen weken was het toch heel onduidelijk.”

“Eerst was een mondkapje niet de bedoeling, toen een beetje en toen moest het opeens in de supermarkten en in het hele land.” Het was “een ratjetoe van beslissingen”, zegt De Winther. “Nu probeert men eenduidigheid uit te stralen. Hoewel we volgens mij nog steeds zitten te wachten op het RIVM-advies dat gaat zeggen dat het helpt. Tot nu toe heeft RIVM-directeur Jaap van Dissel steeds gezegd dat een mondkapje niet echt nodig is.”

‘Mensen minder bang voor corona’

Tijdens de persconferentie dinsdagavond kondigde het kabinet verder een aantal ingrijpende maatregelen aan om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Zo moet de horeca de deuren sluiten, mag er na 20.00 uur geen alcohol meer worden verkocht, mogen mensen samenkomen in groepen met niet meer dan vier personen (binnen en buiten) en is thuiswerken weer de norm. Ook wees premier Rutte mensen erop dat de maatregelen weer strenger moeten worden nageleefd.

Daar werd zelfs flink op gehamerd, omdat mensen de afgelopen maanden de teugels niet strak genoeg aantrokken. Volgens De Winther is daar een logische verklaring voor: de angst voor het virus is afgenomen. “Mensen zien dat je ziek kan worden, maar dat dat niet betekent dat je doodgaat. Dat kan je wel overkomen en mensen kunnen er ook blijvende schade aan overhouden, lijkt het. Maar de collectieve angst is verminderd.”

De Winther: “Het is daardoor lastiger om het virus terug te dringen, omdat mensen het ook een beetje zat zijn dat ze al aan halfjaar aan beperkingen worden onderworpen. Ik denk dat het lastiger is om mensen te blijven overtuigen hoe belangrijk het is om die maatregelen te handhaven.”

Verschil tussen peilingen en werkelijkheid

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat te stellig. “Ik denk zelf wat genuanceerder over dat afgenomen draagvlak. We horen wel altijd dat het is afgenomen, maar als je mensen echt vraagt en peilt is het draagvlak hoog. Mensen kunnen het volhouden en dat zie je ook. Ik heb altijd gezegd: in het voorjaar moesten we een sprintje trekken. Dat lukt iedereen, maar een marathon lopen is echt heel lastig. En dat is wat we nu aan het doen zijn.” Het succes daarvan hangt van ons allemaal af, aldus het Kamerlid.

LEES OOK: Zijn de maatregelen genoeg? ‘We praten over een hamer, maar het is nog geen moker’

“Maar er is natuurlijk een verschil of er draagvlak is voor maatregelen – want uit peilingen bleek inderdaad dat mensen strengere maatregelen wilden, en de bereidheid om die maatregelen uit te voeren”, zegt De Winther. Zo werd volgens hem amper gehoor gegeven aan het dringende advies om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes.

‘Oppositie vindt kabinet medeverantwoordelijk’

Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de nieuwe maatregelen van het kabinet. “Het zal een stevig debat worden”, zegt De Winther. “Je zag gisteren al een beetje uit de reacties van de oppositie dat men het heel treurig vindt dat de maatregelen nodig zijn, maar dat ze ook vinden dat het kabinet steken heeft laten vallen en medeverantwoordelijk is voor dat het zo is misgegaan.”

LEES OOK: ‘Maatregelen moeten overal op dezelfde manier worden gehandhaafd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer