MKB-Nederland: nieuwe maatregelen financiële en mentale klap voor ondernemers
Ondernemers krijgen wederom een ontzettend harde klap door de nieuwe noodgedwongen beperkingen die het kabinet gisteren aankondigde. Niet alleen bedrijfseconomisch, maar ook mentaal, benadrukt directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser.
"Je bent als ondernemer bezig, soms met forse investeringen, om je bedrijf zo veilig mogelijk te maken. Als horeca, als restaurant om zeker te weten: je kunt bij mij veilig werken, of veilig ontvangen worden. En toch krijg je gisteren te horen dat je dicht moet. Dat is vreselijk", zegt Visser in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Nieuw steunpakket
In het nieuwe steunpakket moet er volgens de voorzitter van de ondernemersorganisatie het een en ander veranderen. Zo wordt de transportsector op dit moment nog onterecht uitgesloten, zegt Visser. "Alle bedrijven die naar theaters en horeca transporteren zijn nu weer zwaar getroffen, dus die moeten ook toegang krijgen."
Daarnaast pleit MKB-Nederland ervoor dat het plafond in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moet verdwijnen. Ondernemers kunnen nu namelijk tot maximaal 90.000 euro vergoeding ontvangen voor drie maanden, maar dat is volgens Visser niet genoeg. "Er zijn veel bedrijven die een grotere vaste lastenpost hebben."
Geen perspectief
Of het lobbyen van ondernemersorganisaties als MKB-Nederland uiteindelijk voldoende gaat zijn om bedrijven te redden, is volgens FD-journalist Jean Dohmen nog maar de vraag. "Groot probleem is natuurlijk: moet je ten koste van alles al die bedrijven in de lucht houden? Of moet je op een gegeven moment ook kritisch gaan kijken en zeggen: in bepaalde sectoren wordt het heel lastig om te overleven?"
Het zijn verschrikkelijke situaties, zegt Dohmen. "Dat zijn ondernemers die met hart en ziel gewerkt hebben om hun zaak op te bouwen. Met het vooruitzicht dat je nu vier weken dicht zou moeten, en ook niet de garantie dat het na die vier weken afgelopen is, dan wordt het perspectief voor een deel van de horecabranche heel somber."
LEES OOK: Klap op klap voor de horeca: ‘Veel zaken zijn technisch al failliet’