main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 10 oktober 2020 — 21:41

‘We moeten bij volgende pandemie minder afhankelijk zijn van het buitenland’

We moeten zorgen dat we bij een volgende pandemie minder afhankelijk zijn van het buitenland voor bepaalde noodzakelijke producten. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen in Stand van Nederland op NPO Radio 1.

“Het is logisch dat we producten uit het buitenland halen, daar verdienen wij ook onze boterham mee”, zegt Aartsen. “Maar het is verstandig om in ieder geval bedrijven op Nederlandse bodem te hebben die bepaalde cruciale producten kunnen leveren. Daar zullen we geld voor over moeten hebben.”

De discussie speelde ook al voor de coronacrisis, zegt Aartsen. ‘De energie-onafhankelijkheid is ook zo’n discussie. We brengen het gas in Groningen naar beneden. Terecht, maar dat betekent wel dat we gas importeren vanuit Rusland. Het is verstandiger om in kernenergie in Nederland te investeren, zodat we ook daar onafhankelijkheid creëren.”

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we niet meer als vanzelfsprekend op buitenlandse aanvoer kunnen rekenen. “We zien dat de wereld steeds spannender wordt. Instituties komen onder druk te staan. We konden rekenen op goede producten uit het buitenland. Beademingsapparatuur uit Amerika, mondkapjes uit China. Dat kon zonder problemen, maar is nu niet meer een vanzelfsprekendheid.”

Grenzen op slot

Eén van ondernemers die ervoor zorgt dat we nu nog medische mondkapjes hebben is Jochem van der Mijl. “De meeste partijen kochten ze in uit het buitenland. Amerika, China, Turkije. Maar ook in die landen is een enorm tekort, en gooit de overheid de grenzen op slot.”

De textieldrukkerij van Van der Mijl overleefde de coronacrisis door mondkapjes te gaan maken. “Wij zijn als Nederland best machtig, maar als er op dit niveau een tekort komt zijn we heel afhankelijk.” De ondernemer merkt dat veel Nederlandse ziekenhuizen erg blij zijn dat zij ook een Nederlandse leverancier hebben.

LEES OOK: ‘Werkloosheid kan bij zware tweede golf verdubbelen’

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier