main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 10 oktober 2020 — 20:32

‘Baudet wil geen grote partij, maar een culturele revolutie’

Thierry Baudet stuurt bewust aan op een zo klein mogelijke fractie. Dat zegt historicus Geerten Waling in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Forum voor Democratie staat in de peilingen nog maar op zeven zetels. “Zeven zetels zou hij helemaal prima vinden.”

Baudet zou makkelijk meer stemmen kunnen trekken, denkt Waling. “Je merkt het in de verkiezingscampagnes, het ligt voor het oprapen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is hij de grootste geworden door te roepen over de kosten van de klimaatmaatregelen. Dat was het enige wat hij hoefde te doen.”

Toch ziet Waling dat Baudet voor een andere koers kiest. “Hij gaat eerder op een plein staan met de mensen van Viruswaanzin.” Waling ziet de kritiek op die koers toenemen. “Binnen de partij zitten veel kritische geluiden nu. Je ziet het vandaag ook in de column van Rutger van den Noort, een prominent FVD-lid. Hij schrijft over waarom er geen lijsttrekkersverkiezing komt.”

Culturele revolutie

De aantrekkingskracht van FVD is dat de partij een visie heeft, zegt Waling. “Dat was voor een bredere groep zo, ook de teleurgestelde VVD’ers, de Fortuynisten en de ondernemers. Veel jongeren vonden Thierry fantastisch en grappig. Ze spelen ook goed in op de internethumor, de meme-cultuur. Nu merk je dat hij zich steeds nauwer richt op een klein groepje mensen dat heel sceptisch is over het overheidsbeleid. Mijn theorie is dat hij geen grote partij wil, maar een culturele revolutie.”

Ook de zomer- en winterscholen die de partij organiseert laten zien dat Baudet vooral een maatschappelijke beweging wil, zegt Waling. “Hij is jongeren aan het klaarstomen om de elite te vervangen. Dat heeft hij ook openlijk gezegd, dat verzin ik niet. Misschien moeten mensen hem meer serieus nemen. Hij wil geen politieke verandering, hij wil een maatschappelijke omwenteling. Daarom heeft hij het liefst een kleine fractie in de Tweede Kamer zonder gedoe, en daarbuiten een grote maatschappelijke beweging.”

‘Ik ben een oude vriend, maar inmiddels misschien een vijand’

Waling heeft zijn vermoedens niet aan Baudet voorgelegd. “Ik heb het niet bij hem gecheckt.” Waling was meer dan tien jaar bevriend met Baudet. “Ik ben een oude vriend, maar inmiddels misschien voor hem een vijand. Maar dat is zijn eigen probleem. Ik ben columnist en beschouw het van buitenaf.”

LEES OOK: Baudet over coronamaatregelen: ‘We leggen onnodig de hele samenleving stil’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier