Politie luidt noodklok: geld en extra mensen nodig, zaken blijven nu onopgelost
Er is 600 miljoen euro nodig van het kabinet om de politie op het gewenste niveau te krijgen. Ook zijn er snel tenminste duizend extra agenten nodig voor opsporing in de wijken en moeten er bijna zeshonderd zijinstromers van buiten de politie bij komen, die voor meer kwaliteit zorgen. Dat staat in een vrijdag naar buiten gebracht onderzoek van de regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie aan alle politieke partijen, meldt De Telegraaf.
Daar blijft het niet bij: er is ook extra geld nodig voor investeringen in ICT, innovatie, goed werkgeverschap en de Politieacademie. “Als dat niet gebeurt, wordt het handhavingstekort groter en blijven meer zaken onopgelost”, zegt OM-topman Gerrit van der Burg daarover tegen de krant. De regioburgemeesters en het OM hebben uitgezocht wat nodig is voor een sterkere politie en politieorganisatie tot 2030.
‘Honderden zedenzaken op de plank’
Het gebrek aan mankracht heeft grote gevolgen voor het politiewerk. Dat blijkt ook uit een voorbeeld van de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma. Hij zegt dat er in Oost-Brabant tweehonderd zedenzaken op de plank liggen door een gebrek aan specialisten en recherchecapaciteit. “Daarnaast zijn er tientallen zaken op het gebied van echt zware georganiseerde misdaad die we noodgedwongen moeten laten liggen. Bij vitale schakels van organisaties komen we niet. Mijn inschatting is dat in mijn stad zeker een miljard omgaat in in de drugsindustrie. Overal binnen onze politie-eenheid moeten we schuiven door schaarste. In de wijken is te weinig blauw.”
Het volgende kabinet moet daarom stappen zetten, stellen de onderzoekers. “Zo’n investering betaalt zich vooral uit als de toekomstige regering ook investeert in preventie in wijk, jeugd en zorg en de strafrechtketen, zodat criminaliteit voorkomen kan worden en als deze toch plaatsvindt vervolging en veroordeling beter is gewaarborgd”, aldus het OM.
Volgens Van der Brug is ook modernisering van de politie heel belangrijk. “De nieuwe, moderne maatschappij vraagt om een modernere politie. Een WhatsApp-fraudeur of ander soort internetcrimineel is veel lastiger op te sporen dan de ouderwetse oplichter bij de deur.” Volgens de OM-topman zijn er daarom meer technische middelen en specialisten nodig.
Omtzigt: ‘snap heel goed dat dit vertrouwen schaadt’
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt gaat heel serieus naar het rapport kijken. “Ik snap heel goed dat dit iets doet met het vertrouwen van mensen in de politie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij stelt “rustig te gaan kijken wat er nodig is” en wil het rapport met zijn fractie bespreken.
LEES OOK: Politiemedewerkers kunnen versneld op corona worden getest
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
WNL Op Zondag
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meerNederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken op de plank liggen, waarmee het apenpokkenvirus waarschijnlijk goed te bestrijden is. Dat zegt het…
Lees meer