‘Onacceptabel om studenten nog langer thuis te houden’
Door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus gaan steeds vaker basisscholen en middelbare scholen dicht door een tekort aan leraren of gaan lessen uit voorzorg niet door. Mbo's, hbo's en universiteiten houden vooral de deuren gesloten. De leerlingen kunnen hier voornamelijk digitaal lessen volgen. Econoom Robin Fransman noemt dit in Op1 'onacceptabel', omdat de jongvolwassenen volgens hem een niet-kwetsbare groep zijn.
"Het voorzorgprincipe zegt, ga er maar vanuit dat het vaccin niet komt, of als het komt dan is het pas eind volgend jaar of later", begint Fransman. "We kunnen toch niet zeggen tegen die groep: 'we houden mbo's, hbo's en universiteiten nog even anderhalf jaar dicht voordat het vaccin er is', terwijl het virus voor die groep volkomen ongevaarlijk is?"
Lange termijn schade
Karóly Illy is lid van het Outbreak Management Team (OMT) en weet dat de maatregelen voor lange termijn voor schade kunnen zorgen bij jongeren. Doordat zij niet meer op school komen en daarom in een sociaal isolement kunnen raken, verdient die groep volgens hem meer aandacht. "We moeten oog hebben voor de schade die we nu aanrichten aan jongeren. Het gaat om 1.3 miljoen jongvolwassenen die op het mbo, hbo en universiteit zitten. Ik zou daarom willen dat die onderwijsinstellingen meer flexibiliteit en maatwerk leveren, zodat de leerlingen hun leven weer kunnen oppakken en zich ontplooien en ontwikkelen."
Károly Illy is blij dat kinderen tot 18 jaar meegenomen worden in het coronabeleid. Maar jongeren van 18+ worden vergeten. Robin Fransman ‘We kunnen toch niet zeggen, we houden het hbo en universiteit nog anderhalf jaar dicht, terwijl het virus voor hen minder gevaarlijk is’ #Op1 pic.twitter.com/VbLaJOHfUR
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) October 8, 2020