Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Herstelde coronapatiënt soms niet ontslagen uit ziekenhuis, bedden onnodig bezet

Peter Visser

Herstelde coronapatiënten blijven soms te lang in het ziekenhuis liggen. Dat constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd donderdag. Het gaat om patiënten die niet meer in een ziekenhuis hoeven te blijven, maar die nog te ziek zijn om naar huis te gaan.

Voor deze patiënten is vaak geen ruimte in bijvoorbeeld een verzorgingscentrum, waar ze zouden moeten liggen om verder aan te sterken, of in een instelling om te revalideren. Daardoor blijven ze in het ziekenhuis liggen en houden ze het bed bezet, waardoor de drukte in de ziekenhuizen toeneemt.

Het overplaatsen van deze patiënten "naar centra voor verpleging, verzorging en revalidatie stagneert", constateert de inspectie. De centra hebben geen plek doordat medewerkers ziek uitvallen of in quarantaine moeten. Het is niet bekend hoeveel ziekenhuisbedden onnodig bezet blijven.

Inspectie: zorgverleners gefrustreerd

Volgens de toezichthouder is de druk groot nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames snel stijgt. Wel lukt het ziekenhuizen nog om goede zorg te bieden "gezien de omstandigheden". Maar "het is frustrerend voor zorgverleners dat zij nu weer met meer zieke mensen zitten, terwijl in de samenleving niet iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt", aldus de inspectie.

Ziekenhuizen stellen niet-dringende operaties uit

Een aantal ziekenhuizen heeft besloten om niet-dringende operaties en afspraken uit te stellen. Ze hebben alle middelen nodig om de coronatoestroom bij te kunnen houden. Ziekenhuizen proberen de druk te verlichten door patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen, in de eigen regio of in andere delen van het land. Maar ook daar is steeds minder plek voor ze.

LEES OOK: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot 1070: ‘omslag moet nu wel komen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau