Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VVD wil subsidie voor kerncentrales: ‘Klimaatdoelen halen met windmolens en zonnepanelen is geen optie’

Redactie

Nederland moet vanaf 2025 drie tot tien nieuwe kerncentrales bouwen. Daarvoor pleit de VVD in een plan voor kernenergie. "We voeren deze discussie nu, want ik wil voorkomen dat we in 2050 het klimaatdoel hebben bereikt met een volkomen verfrommeld landschap", zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Om de klimaatdoelen van Parijs te realiseren en de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de uitstoot van broeikasgassen met 95 tot 100 procent verminderd worden. De VVD wil daarom dat de enige kerncentrale in Nederland, die in Borssele, langer open blijft. Zoals het er nu voor staat zou die in 2033 moeten sluiten. Daarnaast wil de partij meerdere kerncentrales openen, wat mogelijk miljarden euro's kost. "Dat kost heel veel geld, maar dat kost de energietransitie nu ook", vindt Harbers. "Het zou een goede aanvulling zijn op de Nederlandse energiemix", vindt Harbers.

'Zelfs tegenstanders vinden dat te gortig'

De klimaatdoelen halen door meer windmolens en zonnepanelen te plaatsen is geen optie, vindt Harbers. "Dan heb je nog ongeveer twee tot vijf keer de oppervlakte van de Veluwe nodig voor windmolens en ook nog eens een derde van alle binnenwateren. Zelfs de tegenstanders van kernenergie zal dat te gortig zijn."

Subsidie

Daarom pleit Harbers voor subsidie voor kernenergie. "Tot nu toe hebben we windenergie en zonne-energie gesubsidieerd, maar niet kernenergie. Ik kan me voorstellen dat daarom ook niemand wil investeren. Daarom wordt er nu marktconsultatie gedaan en wordt er er gesproken met bedrijven die kerncentrales bouwen om te kijken: wat heb je nodig om het voor elkaar te krijgen?"

Harbers merkt dat er vanuit provincies meer interesse is in kernenergie. "Die zeggen: 'Het is een keuze, misschien wel uit uit twee kwaden, maar laten we dan kiezen voor iets wat minder ruimte in beslag neemt.' Toch zullen er de komende jaren zeker nog windmolens en zonnepanelen bijkomen, omdat het bouw van een kerncentrale zeker 10 jaar duurt. "

LEES OOK: Kernenergie terug op de agenda: VVD wil 3 tot 10 kerncentrales bouwen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau