Douane waarschuwt voor webshops buiten de EU: Hier moet je op letten
De Douane begint een campagne om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van online winkelen bij webshops van buiten de EU. Hiermee wil de Douane voorkomen dat Nederlandse consumenten onaangenaam verrast worden door bijvoorbeeld extra kosten of inbeslagname van de bestelde producten. Waar moet je als consument op letten als je bestelt bij een webshop?
De campagne volgt de trend dat we steeds vaker online spullen kopen, een ontwikkeling die een extra duwtje kreeg tijdens de eerste lockdown in maart. Volgens de douane winkelde ruim 64 procent van de Nederlanders sindsdien één tot drie keer bij een webwinkel van buiten de EU. Wat we dan allemaal kopen? Elektronica, kleding, schoenen, tassen, make-up, gadgets, hobby knutselspullen en ook boeken. Behalve ons voedsel kopen we zo’n beetje alles bij platforms als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.
Verborgen kosten
Daarbij laten we ons weinig gelegen liggen aan zaken als veiligheid of gezondheid, we zijn vooral geïnteresseerd in wat er op het prijskaartje staat. Maar goedkoop kan dus wel degelijk duurkoop worden, waarschuwt de Douane. Koop je iets voor meer dan 22 euro in een buitenlandse webshop, dan moet je daar bijvoorbeeld btw over betalen. En dat vermeldt zo’n webwinkel dan weer niet. Koop je iets boven de 150 euro? Dan komen daar ook nog eens invoerrechten bovenop. Koop je iets wat niet aan veiligheids-, of gezondheidseisen voldoet of wat illegaal is? Dan riskeer je inbeslagname en soms zelfs een boete.
Kortom, het loont dus om je vooraf even te verdiepen in de regels. En niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook om redenen van gezondheid en veiligheid. Wat is er dan allemaal zo gevaarlijk?
In februari presenteerde de Consumentenbond een kritisch onderzoek naar webwinkels. Het bleek dat meer dan twee derde van 250 onderzochte spullen van AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay niet aan veiligheids- of gezondheidseisen voldoet. Zo’n 66 procent van de producten die we online kopen zou hier nooit in de schappen mogen liggen.
Stikkende kinderen
Hierbij moet je denken aan zaken zoals speelgoed waar stukjes gemakkelijk afbreken en waar kleine kinderen in kunnen stikken; rookmelders die niet afgaan bij brand; make-up waar je vlekken en irritatie van krijgt; tandbleekmiddel met een te hoog gehalte waterstofperoxide zodat je glazuur aangetast wordt; koolmonoxidemelders die niet afgaan als er te veel koolmonoxide in de lucht zit; elektronica waar je een schok van kunt krijgen; sieraden waar te veel zware metalen in zitten en USB-laders, powerbanks en reisadapters die in brand kunnen vliegen of kortsluiting kunnen veroorzaken.
Ook de cijfers uit het onderzoek van de Consumentenbond liegen er niet om: van producten die gekocht waren bij AliExpress was maar liefst 81 procent niet in orde. Bij Wish was dat 70 procent en van Amazon en eBay kwamen 53 procent en 69 procent niet door de test. Deze producten zouden in Nederland niet in de winkels mogen liggen.
Oppassen bij Chinese webshops
De Consumentenbond onderscheidt vijf categorieën die je beter niet online buiten de EU kunt kopen: apparaten die op stroom werken, kleding, sieraden, cosmetica en speelgoed. Kortom, zo ongeveer alles wat je graag online koopt. En koop je ook nog eens bij een Chinese webshop, dan is het helemaal oppassen geblazen, vindt ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Die waarschuwt met de regelmaat van de klok voor speelgoed, kleding of elektrische apparatuur uit landen buiten de EU, en dan met name uit exportkampioen China.
Koop je uit China (bijvoorbeeld AliExpress en Wish), dan moet je volgens de Consumentenbond goed letten op extra kosten, moet je veel geduld hebben en vooral niet te veel verwachten. Ook moet je oppassen met kleding, namaak en onveilige producten, controleren wat je gekocht hebt en geen garantie verwachten.
Dropshipping
Heb je na deze waslijst met evidente nadelen besloten om nooit meer bij een Chinese webshop te winkelen, dan ben je nog niet uit de gevarenzone. Sommige Europese webwinkels werken namelijk met zogenoemde dropshipping.
Dropshipping is een begrip uit de e-commerce en werkt als volgt: heb je iets besteld bij een webwinkel, dan plaatst die winkelier die order bij een leverancier die het direct aan jou levert. Dropshipping is heel populair bij beginnende webwinkels omdat de winkelier geen voorraad hoeft aan te houden en niet hoeft te investeren in een assortiment. Leuke voordelen, alleen niet voor jou als klant. Zo komt je pakketje soms alsnog uit China.
Klanten zitten zo niet alleen opgezadeld met een brandgevaarlijke brandmelder of niet werkende thermometer, maar ook duurt de levering veel langer dan normaal bij een Nederlandse webwinkel. China ligt nu eenmaal niet om de hoek. Dat pakketje kan dus weken of maanden op zich laten wachten. Bovendien is het altijd duurder dan wanneer je het direct bij de leverancier bestelt.
Zowel uit oogpunt van je eigen gezondheid als die van je portemonnee, loont het dus zeker om je even te verdiepen in de webshop waarbij je bestelt, en iets verder te kijken dan je click lang is.
LEES OOK: Toename aanschaf seksspeeltjes door coronamaatregelen: ‘Nog nooit zo druk gehad’