main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 oktober 2020 — 14:04

‘Aandacht voor elkaar’, kabinet start campagne om elkaar te helpen tijdens corona

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven dinsdag het startsein voor een campagne die mensen aanspoort elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt. Onder het motto ‘Aandacht voor elkaar’, worden mensen opgeroepen elkaar door de tweede golf heen te slepen.

Columnist Roos Schlikker vindt het goed dat het kabinet hier aandacht aan geeft, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je kan er best cynisch over doen en denken dat wij wel wat anders aan ons hoofd hebben, maar dat denken wij helaas heel vaak. Het zit ook een beetje in onze volksaard: kom op, schouders eronder en niet piepen. Maar als je een grote tragedie meemaakt in je leven dan wil je niet weten hoe snel er al wordt gezegd: goh, heb je het al een plekje gegeven? En door jongens.”

‘Die aandacht mag er best zijn’

Maar zo eenvoudig is het niet, aldus Schlikker. “Dat gaat helemaal niet als je rouwt om een dierbare of als je bedrijf naar de knoppen is. Als je daar behoefte aan hebt, is het fijn dat er plekken zijn waar je je verhaal kwijt kunt. Ik vind het ook niet zo slecht dat dat vanuit de overheid komt. We hoeven niet per se uit te gaan huilen bij Mark Rutte, die heeft het best druk. Maar het geeft wel het gevoel dat er aandacht is voor de pijn die er is. Die aandacht mag er best zijn.”

Ook predikant Ruben van Zwieten vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor elkaar, juist nu. “In de tijd van corona gaat het heel erg over medische termen en statistieken zoals doden en hoeveel patiënten er op de ic liggen. Maar op het moment dat iemand dood is, moeten wij weer helemaal van voren af aan weer gaan leven. Ons hele leven staat op zijn kop. Je moet het aandacht geven, je moet ruimte geven voor verbinding en je moet het markeren in een ritueel op één dag. Iedere nabestaande weet dat het niet gaat om cijfers maar om namen. Daar moeten wij aandacht voor hebben te midden van die statistieken zodat het ook over het existentiële gaat.”

Ook aandacht voor eenzaamheid en werkloosheid

Rutte en De Jonge nemen dinsdag het voortouw in Den Bosch, waar ze praten met tien Brabanders die corona tijdens de eerste golf van dichtbij hebben meegemaakt. De premier wilde aanvankelijk een nationale dag van bezinning organiseren om stil te staan bij de invloed die het virus op de samenleving heeft gehad. Nu blijkt dat de epidemie nog niet voorbij is, wil het kabinet ook aandacht voor problemen die in de tweede golf alleen maar groter worden, zoals eenzaamheid en werkloosheid.

Het kabinet wil dat acties op lokaal niveau van de grond komen. Op de website aandachtvoorelkaar.nl worden de komende maanden initiatieven verzameld. Een aantal acties, zoals een theatervoorstelling voor ouderen in Gelderland en een bloemlegging bij herdenkingsplekken voor coronaslachtoffers in Overijssel staat al op de site. Volgens een woordvoerder van de overheid moeten de voorbeelden lokale partijen en burgers “inspireren” om zelf iets op te zetten.

LEES OOK: ‘Eenzaamheidsvirus net zo aanwezig als coronavirus’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer