main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 oktober 2020 — 11:12

VNO-NCW pleit voor extra steun voor horeca en ‘winterslaap-regeling’ voor levensvatbare bedrijven

Het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers gaat vanaf vandaag in. Dat is een over het algemeen soberder pakket dan de voorgaande pakketten, waarin de overheidshulp stapsgewijs wordt afgebouwd. Is dit pakket toereikend genoeg? Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit in Goedemorgen Nederland voor extra steun voor de horeca en een “winterslaap-regeling” voor gezonde bedrijven die nu door de coronacrisis geen inkomsten hebben.

Ondernemers die weer een nieuwe dreun krijgen door de maandag aangekondigde maatregelen moeten meer steun krijgen dan het nieuwe steunpakket nu aanbiedt, vindt VNO-NCW. “Het meest opvallend is natuurlijk de horeca, die weer de pineut zijn nu. Het zou goed zijn als zij een hogere tegemoetkoming krijgen in de vaste lasten.”

Verder vindt Thijssen het belangrijk dat er een “winterslaap-regeling” komt voor bedrijven die normaal gesproken levensvatbaar zijn, maar die nu door de coronacrisis geen geld kunnen verdienen. Met deze regeling zouden deze bedrijven een aantal maanden moeten kunnen stoppen zonder failliet te gaan.

NOW-regeling 3.0

In de salarissteun NOW (tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud) wordt tot 1 oktober nog tot 90 procent van het loon vergoed bij een omzetverlies van 20 procent. Dat daalt vervolgens naar 80, 70 en 60 procent tot 1 juli 2020. Vanaf 1 januari aanstaande komen alleen nog bedrijven met een omzetverlies van 30 procent in aanmerking. Bedrijven die de NOW ontvangen en toch genoodzaakt zijn werknemers te ontslaan worden niet meer gekort. Ook mogen ze de salarissen verlagen, maar het blijft verboden om dividend en bonussen uit te keren.

Op zichzelf is Thijssen niet ontevreden over het derde steunpakket. “Het geeft voor negen maanden duidelijkheid. De eerst komende drie maanden is er nog nauwelijks afbouw, en het geeft meer mogelijkheden om ook je bedrijf te herstructureren, om het aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

‘Het kalf is verdronken’

Horecaondernemer Won Yip ziet de toekomst somber in. “Horecaondernemers zijn drukker dan ooit met het niet verdienen van geld”, zegt hij. “We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het is wat het is, maar de vooruitzichten zijn uiterst somber en slecht.” In maart verkondigde Yip al dat er veel zaken om zouden vallen. “Die worden nu nog overeind gehouden voor de NOW-regeling, maar ook dat zal niet meer toereikend zijn. Zeker niet de huidige NOW-regeling. Het kalf is verdronken, en er is geen redden meer aan. Je loopt nu het risico dat gezonde bedrijven ook failliet gaan, dus je zult weer met iets moeten komen.”

Transporteurs

Thijssen benadrukt dat het voor de VNO-NCW belangrijk is om zich hard te maken voor de horeca. “Maar het is niet alleen de horeca. Ook transporteurs, diegenen die het bier naar de kroeg brengen, vallen op dit moment buiten de boot van de regelingen voor de vaste lasten. Dat is heel schrijnend, dus daar gaan we ons ook hard voor maken.”

Hoe hoog die tegemoetkoming precies moet zijn moet zijn bespreekt de VNO-NCW-voorzitter vanmiddag met het kabinet. Ook benadrukt Thijssen dat ondernemers zich hoe dan ook aan moeten passen aan het ‘nieuwe normaal’. “Dat is helaas niet anders. Alleen in zichzelf gezonde bedrijven mag je wel een handje helpen om te overleven, want het zou doodzonde zijn als die verdwijnen.”

LEES OOK: KHN: horecabranche ‘onevenredig hard geraakt’ door nieuwe coronamaatregelen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer