main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 oktober 2020 — 11:12

VNO-NCW pleit voor extra steun voor horeca en ‘winterslaap-regeling’ voor levensvatbare bedrijven

Het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers gaat vanaf vandaag in. Dat is een over het algemeen soberder pakket dan de voorgaande pakketten, waarin de overheidshulp stapsgewijs wordt afgebouwd. Is dit pakket toereikend genoeg? Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit in Goedemorgen Nederland voor extra steun voor de horeca en een “winterslaap-regeling” voor gezonde bedrijven die nu door de coronacrisis geen inkomsten hebben.

Ondernemers die weer een nieuwe dreun krijgen door de maandag aangekondigde maatregelen moeten meer steun krijgen dan het nieuwe steunpakket nu aanbiedt, vindt VNO-NCW. “Het meest opvallend is natuurlijk de horeca, die weer de pineut zijn nu. Het zou goed zijn als zij een hogere tegemoetkoming krijgen in de vaste lasten.”

Verder vindt Thijssen het belangrijk dat er een “winterslaap-regeling” komt voor bedrijven die normaal gesproken levensvatbaar zijn, maar die nu door de coronacrisis geen geld kunnen verdienen. Met deze regeling zouden deze bedrijven een aantal maanden moeten kunnen stoppen zonder failliet te gaan.

NOW-regeling 3.0

In de salarissteun NOW (tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud) wordt tot 1 oktober nog tot 90 procent van het loon vergoed bij een omzetverlies van 20 procent. Dat daalt vervolgens naar 80, 70 en 60 procent tot 1 juli 2020. Vanaf 1 januari aanstaande komen alleen nog bedrijven met een omzetverlies van 30 procent in aanmerking. Bedrijven die de NOW ontvangen en toch genoodzaakt zijn werknemers te ontslaan worden niet meer gekort. Ook mogen ze de salarissen verlagen, maar het blijft verboden om dividend en bonussen uit te keren.

Op zichzelf is Thijssen niet ontevreden over het derde steunpakket. “Het geeft voor negen maanden duidelijkheid. De eerst komende drie maanden is er nog nauwelijks afbouw, en het geeft meer mogelijkheden om ook je bedrijf te herstructureren, om het aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

‘Het kalf is verdronken’

Horecaondernemer Won Yip ziet de toekomst somber in. “Horecaondernemers zijn drukker dan ooit met het niet verdienen van geld”, zegt hij. “We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het is wat het is, maar de vooruitzichten zijn uiterst somber en slecht.” In maart verkondigde Yip al dat er veel zaken om zouden vallen. “Die worden nu nog overeind gehouden voor de NOW-regeling, maar ook dat zal niet meer toereikend zijn. Zeker niet de huidige NOW-regeling. Het kalf is verdronken, en er is geen redden meer aan. Je loopt nu het risico dat gezonde bedrijven ook failliet gaan, dus je zult weer met iets moeten komen.”

Transporteurs

Thijssen benadrukt dat het voor de VNO-NCW belangrijk is om zich hard te maken voor de horeca. “Maar het is niet alleen de horeca. Ook transporteurs, diegenen die het bier naar de kroeg brengen, vallen op dit moment buiten de boot van de regelingen voor de vaste lasten. Dat is heel schrijnend, dus daar gaan we ons ook hard voor maken.”

Hoe hoog die tegemoetkoming precies moet zijn moet zijn bespreekt de VNO-NCW-voorzitter vanmiddag met het kabinet. Ook benadrukt Thijssen dat ondernemers zich hoe dan ook aan moeten passen aan het ‘nieuwe normaal’. “Dat is helaas niet anders. Alleen in zichzelf gezonde bedrijven mag je wel een handje helpen om te overleven, want het zou doodzonde zijn als die verdwijnen.”

LEES OOK: KHN: horecabranche ‘onevenredig hard geraakt’ door nieuwe coronamaatregelen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in