main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2020 — 12:01

KHN: horecabranche ‘onevenredig hard geraakt’ door nieuwe coronamaatregelen

Vanaf vanavond moeten alle horecazaken om tien uur dicht. Een uur daarvoor mogen de laatste nieuwe klanten naar binnen lopen. Ook mogen er nog maar dertig personen tegelijkertijd binnen zijn. Nieuws dat logischerwijs hard aankomt bij de horecasector. “Met deze maatregelen geeft men blijk van het feit dat men weinig tot geen kennis van onze branche heeft en ook geen affiniteit want het raakt de branche onevenredig hard, ook economisch”, zegt voorzitter Robèr Willemsen van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Willemsen vraagt zich af waarom de maatregelen wederom op de horeca gericht zijn, terwijl de effecten op het aantal besmettingen volgens hem nihil zullen blijken te zijn. “We vragen daar regelmatig om, maar er komt geen antwoord. Dus ik denk eigenlijk dat het kabinet het ook niet weet”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Willemsen had er “veel beter” moeten worden nagedacht over deze maatregelen en de effecten ervan. “Dat heeft men duidelijk niet gedaan.”

‘Geen zicht op wat er na 22.00 uur gebeurt’

“We hebben er uiteraard heel veel respect voor, maar in onze ogen wordt de horeca-sector wel weer gigantisch onevenredig geraakt”, vindt ook Sven Sallaerts, mede-eigenaar van horecaondernemingen Pesca en De Tulp in Amsterdam. “We twijfelen of het wel de juiste keuze is op dit moment. Slechts vier procent van alle besmettingen vindt in de horeca plaats”, benadrukt Sallaerts. “We hebben nu geen zicht meer op wat er na 22.00 uur gaat gebeuren. We kunnen niet handhaven achter de voordeur. Dus daar houden we wel ons hart voor vast.”

“Normaal gezien kunnen we 200, 250 mensen verwelkomen op het terras”, vertelt collega en manager Paulo de Cock. Met de nieuwe maatregelen zullen dat er veertig zijn, en binnen dertig. Dat betekent een enorm omzetverlies.” Ook zal er de komende tijd veel minder personeel ingeroosterd worden. “De nul-uren contracten gaan we schrappen, dus dat gaat een enorme verandering in het bedrijf geven.”

Horeca als onderdeel van de oplossing

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof beklemtoont ook dat het aantal besmettingen in de horeca cijfermatig niet hoog ligt. “Ik vind het heel jammer dat de horeca niet wordt gezien als onderdeel van de oplossing: namelijk veilig verkeren met elkaar waar dat op andere plekken niet kan.”

Daarom kan Vonhof zich voorstellen dat horecaondernemers zich na de persconferentie van maandagavond “heel erg gepakt voelen”. Wel was hij blij te horen dat premier Rutte vertelde dat hij nieuwe steunmaatregelen overweegt. “Ik ga er vanuit dat wij zo snel mogelijk met het kabinet om tafel gaan om te bespreken hoe je gaat voorkomen dat al deze ondernemers nog een keer de rode cijfers in gaan”, aldus Vonhof.

Aantal besmettingen

Voor zover bekend vindt 4 procent van de besmettingen in de horeca plaats. Meer dan de helft van de besmettingen zijn thuis. Bij bijeenkomsten met met vrienden of familie vindt 15 procent van de besmettingen plaats, op het werk 10 procent, in het verpleeghuis 9 procent en op scholen en crèches 4 procent.

LEES OOK: De Winther: geruchten dat maatregelen over drie weken verlengd worden

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer