Meer dan 2000 contant geld op zak? Boete, vindt de VVD Rotterdam
In de Nederlandse drugseconomie wordt per jaar meer dan 20 miljard euro verdiend. Veelal gaat het hierbij om contant geld. Om drugscriminelen direct in de portemonnee te raken komt de VVD Rotterdam daarom met een opvallend plan. Wanneer je met meer dan tweeduizend euro op zak wordt betrapt, kun je een flinke boete verwachten. Nu staat dat bedrag landelijk op 10.000 euro.
"In Rotterdam, de doorvoerhaven van drugs in Europa, wordt ontzettend veel geld verdiend en uitgegeven. Dat is allemaal drugsgeld. En dat is allemaal cash geld", zegt Vincent Karremans, fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam in Goedemorgen Nederland. Als op dat cash geld een limiet wordt gezet, zit dat de drugscriminelen dwars, zegt hij. De boete zou dan kunnen oplopen tot 2500 euro. "Op die manier kunnen de criminelen met dat geld hele mooie spullen kopen, waardoor jonge jongens weer denken dat ze op die manier heel succesvol worden. Dat willen we voorkomen. We willen het probleem bij de wortel aanpakken."
Intimiderend
Oud-stadsmarinier en Rotterdammer Marcel van de Ven onderschrijft het drugsprobleem in zijn stad. "Als ik hier in een restaurantje wat eten haal en iemand naast mij trekt ongeveer zes á zevenduizend euro uit zijn tas aan losse biljetten, is dat intimiderend. En je stelt jezelf ook de vraag: jeetje, hoe is dat in godsnaam mogelijk", zegt hij.
"Eigenlijk is het een verzameling van jonge aanwas die al heel snel de verkeerde rolmodellen voor zich hebben, met een dure rolex, hele mooie kleding, een dure auto. En dat schijnt dan een maatschappelijk ideaal te zijn, wat je nastreeft als je geen andere alternatieven denkt te hebben of krijgt", aldus Van de Ven.
Bij het beboeten wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen mensen die niet kunnen verklaren waarom ze zo'n hoog bedrag op zak hebben en bijvoorbeeld een eigenaar van een horecazaak die zijn verdiensten naar de bank brengt. "Het gaat echt om mensen die dat niet beroepsmatig bij zich hebben", aldus Karremans.
De VVD wil verder dat luxe winkels, autoverhuurbedrijven en dure kledingwinkels in de havenstad geen cashbetalingen van boven de vijfhonderd euro accepteren.
Juridisch mogelijk
Juridisch is dit mogelijk, zegt Karremans, die zegt dat zijn partij hier al een jaar mee bezig is. "De Europese regelgeving laat expliciet ruimte om op lokaal niveau beperkingen te stellen aan contant geld, als je daar een goede reden voor hebt."
LEES OOK: Nederland ontwikkelt zich als ‘postkantoor van de drugs’, Duitse politie slaat alarm