main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 13:49

Ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘helse herfst’: ‘Alle hens aan dek’

Ziekenhuizen bereiden zich voor op een ‘helse herfst’ nu het aantal coronabesmettingen omhoog schiet. Het is weer “alle hens aan dek” in de ziekenhuizen, zegt Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter van het Ziekenhuis Gelderse Vallei, in Goedemorgen Nederland.

“Bij ons neemt het aantal patiënten ook weer toe”, zegt Van ’t Veld. “Wij hebben gisteren ook geconstateerd we in het draaiboek alweer in fase 1 zitten. Dat betekent meer bedden open doen, meer extra materiaal inkopen en meer verpleegkundigen elders vandaan halen om bij coronazorg te helpen.”

‘Nog ingewikkelder dan eerste golf’

Het organiseren van de zorg tijdens de tweede golf is nog ingewikkelder dan tijdens de eerste besmettingsgolf, zegt de ziekenhuisbestuurder. “Tijdens de eerste golf hadden we de volledige focus op de coronazorg en de spoedzorg. Alle gewone zorg was afgeschaald. Nu willen we zoveel mogelijk proberen ook de gewone zorg door te laten gaan.”

Het door laten gaan van gewone zorg is lastig omdat ziekenhuizen niet zijn ingesteld op de anderhalve meter afstand. “Je zou het liefst zo min mogelijk mensen in het gebouw willen hebben. Dat is nu niet zo. Al die stromen mensen moet je goed begeleiden, en zorgen dat er voldoende afstand is.”

Van ’t Veld ziet dat het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt. “Er is meer aggressie doordat mensen langer moeten wachten. Ze gaan niet altijd even eerlijk met de vragen om. Dat brengt allemaal risico’s met zich mee.”

Tijdens een tweede golf zal niet alle normale zorg door kunnen gaan, zegt Van ’t Veld. “Wij hebben een zekere hoeveelheid personeel waarmee we het moeten doen. Dat is niet meer dan tijdens de eerste piek.”

Drukke zomer

Het personeel is nog nauwelijks bijgekomen van de eerste golf besmettingen, ziet Van ’t Veld. “Niet iedereen is hersteld na een korte zomervakantie. Dat vraagt veel meer tijd. De zomer is druk geweest in de ziekenhuizen, ook bij ons.” Voor sommige medewerkers is het daardoor te zwaar om weer aan de slag te gaan op een corona-afdeling. “Daarom vragen we nu vrijwillig wie het aan kan. We proberen het eerst zo op te lossen en mensen elkaar te laten afwisselen. Je kunt mensen niet maanden die intensieve zorg laten leveren.”

LEES OOK: Jaap van Dissel (RIVM) spreekt van tweede golf: 2250 nieuwe coronabesmettingen

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier