main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
22 september 2020 — 13:22

Jaap van Dissel (RIVM) spreekt van tweede golf: 2250 nieuwe coronabesmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 2250 nieuwe corona-gevallen gemeld, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Ook sprak hij voor het eerst van een “tweede golf”. Van Dissel noemt het terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig. Hij benadrukt vooral het belang van goede communicatie.

Ook in de ziekenhuizen neemt het aantal covid-patiënten weer toe, zij het op een duidelijk lager niveau dan tijdens de piek in maart. Van Dissel benadrukt dat er weer ziekenhuizen zijn die aparte afdelingen moeten openzetten. De besmettingen zijn vooral onder jongeren, maar ook in de verpleeghuizen nemen de aantallen toe. De meeste mensen die overlijden aan de gevolgen van het virus zijn net als eerder in het jaar boven de 80.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, ligt bijna in heel Nederland boven de 1. Het gaat dan om Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands-Midden, Noord-Holland-Noord, Groningen, Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, Utrecht en Gelderland-Zuid. Halverwege augustus was dat van deze regio’s alleen het geval voor Haaglanden.

In totaal ligt het reproductiegetal in Nederland momenteel tegen de 1,4. Iedere besmette persoon draagt het virus daarmee over op 1,4 andere mensen.

‘1 miljoen mensen hebben infectie doorgemaakt’

Volgens Van Dissel zijn momenteel ruim 100.000 mensen besmettelijk. Zo’n 1 miljoen mensen hebben nu een infectie doorgemaakt, wat betekent dat zij in meer of mindere mate antistoffen hebben tegen het virus.

Van Dissel verwacht verder dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen komende weken zal groeien, maar dat de top niet zo hoog zal komen te liggen als eerder dit jaar.

LEES OOK: Osterhaus: ‘Als we de regels negeren, stevenen we op een lockdown af’

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier