main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 10:25

Oppositie haalt uit naar kabinet over coronabeleid: vertrouwen sijpelt langzaam weg

Het kabinet lag dinsdagavond flink onder vuur tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer. De oppositie uitte vooral kritiek op de “chaos in het testbeleid” en de plots aangepaste mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg. “Je ziet dat het vertrouwen, wat wel essentieel is voor een kabinet, langzamerhand aan het wegsijpelen is”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het kabinet is de grip op het virus kwijt”, zei SP-leider Lilian Marijnissen tijdens het debat. Volgens Lodewijk Asscher (PvdA) geeft het kabinet dubbele signalen af. Zo wordt van mensen verwacht dat ze thuis blijven werken, en tegelijkertijd zien we een campagne in het openbaar vervoer met de slogan: “het OV is OK”. En dan nog de medewerkers in de ouderenzorg die op pad werden gestuurd zonder mondkapjes. Aan het begin van de coronacrisis zei het ministerie van Volksgezondheid meermaals dat schaarste aan beschermingsmiddelen geen rol speelde. Eind augustus werd dat advies zonder toelichting aangepast, en werd het dragen van een mondkapje wél aangeraden.

Kabinet maakt zich zorgen

Kortom: de verwijten stapelden zich gisteren op. Het verlies van vertrouwen ten gevolge hiervan baart het kabinet zorgen, zegt De Winther. “Die leunen wel op steun. Ze hebben ook die oppositie nodig om toch eendrachtig aan Nederland aan te geven dat het belangrijk is om de maatregelen te handhaven.”

Dat de coronabesmettingen oplopen ligt niet in de eerste plaats aan het kabinet, benadrukt De Winther. “Dat gaat om onze mede-Nederlanders die zich niet houden aan de oorspronkelijke coronaregels. Daar begint en staat en valt het eigenlijk mee.”

Maar de kritiek is daarmee niet onterecht. “Er is een verantwoordelijkheid van het kabinet om allerlei dingen in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld het op orde brengen van de testcapaciteit. Dat is, ondanks alle beloften, gewoon niet gerealiseerd, en dat kan je je als kabinet een half jaar nadat deze crisis voortwoekert niet meer permitteren. Mensen denken dan: je hebt een half jaar de tijd gehad.” En ook de campagne ‘het OV is OK’ moet volgens De Winther gestopt worden omdat dit een conflicterend signaal afgeeft. “Er zijn allerlei verschillende elementen die ervoor zorgen dat het een rommeltje aan het worden is.”

Draagvlak voor beslissingen

Over het veranderende advies over mondkapjes in de ouderenzorg zei Rutte aan het eind van het debat dat het RIVM al heeft gezegd dat dit niet bewust is nagelaten, maar dat het niet zo had moeten gebeuren. “Er is ook gezegd in de briefing dat dit buitengewoon ongelukkig was. En ik denk dat dat ook zo is. Dat had niet zo gemoeten”, aldus Rutte. Deze wijziging heeft bij mensen in de zorg onnodig geleid tot onrust. “Ik realiseer me dat en betreur dat.”

LEES OOK: Afgelopen week meer dan 13.000 besmettingen gemeld, percentage positieve tests neemt flink toe

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als de besmettingscijfers eind volgende week nog steeds niet teruglopen legt het kabinet “alle scenario’s op tafel”. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo…

Lees meer

Derde steunpakket: horeca ontvangt eenmalige uitkering van 2500 euro

Horecabedrijven die door de coronacrisis zijn gesloten, ontvangen een eenmalige uitkering van 2500 euro. Dit melden Haagse bronnen. De maatregel maakt deel uit van het…

Lees meer

Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Dat meldt een woordvoerder namens het kabinet aan persbureau ANP. Deze aanscherping…

Lees meer

6 jaar cel en tbs voor vader die dochter (8) doodde in ziekenhuis

De vader van de achtjarige Diya die om het leven is gebracht in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van…

Lees meer

Onthoofde Franse leraar dinsdag herdacht in Tweede Kamer

De Franse leraar Samuel Paty die vorige week werd onthoofd, wordt dinsdag herdacht in de Tweede Kamer. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens een…

Lees meer

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald, nu 28 uur

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds het begin van oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen…

Lees meer

Verenigd Koninkrijk en Japan sluiten vrijhandelsverdrag

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsverdrag gesloten in Tokio. Het is de eerste deal die de Britten sluiten met een grootmacht na hun…

Lees meer

RIVM: voor het eerst 10.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend…

Lees meer

CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier