main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
22 september 2020 — 14:54

Afgelopen week meer dan 13.000 besmettingen gemeld, percentage positieve tests neemt flink toe

In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 13.471 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 8265 gevallen. Dat betekent dat het aantal met meer dan de helft is gestegen.

Het RIVM meldde dinsdag 33 sterfgevallen. In de update van vorige week stonden 14 sterfgevallen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 350 coronapatiënten op, vorige week waren dat er 144. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 27 naar 53.

‘1 op de 10 besmettingen uit Amsterdam’

De meeste besmettingen vonden plaats in Amsterdam. De hoofdstad is als eerste gemeente in Nederland door de grens van 10.000 coronabesmettingen gegaan. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg dinsdag van 9962 naar 10.338. Een op de tien besmette Nederlanders komt daarmee uit de hoofdstad.

Rotterdam staat in Nederland op de tweede plaats. Het aantal besmettingen daar kwam dinsdag uit op 8029. Den Haag telt 5717 geregistreerde besmettingen. Andere steden met meer dan duizend besmettingen zijn Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Almere, Maastricht, Eindhoven en Breda.

Sinds het begin van de uitbraak zijn er in heel Nederland 98.240 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 2245 ten opzichte van maandag, de grootste stijging tot nu toe in 24 uur tijd. Van zondagochtend tot maandagochtend waren 2223 positieve tests geregistreerd.

Percentage positieve tests neemt toe

Ook het percentage positieve tests is bijna verdubbeld. Voorgaande weken schommelde dat tussen de twee en vier procent, deze week bracht zes procent een coronabesmetting aan het licht.

Van maandag tot en met zondag zijn 192.255 tests uitgevoerd. Daarvan waren 10.363 positief, wat neerkomt op 6,1 procent. De week ervoor waren meer testen uitgevoerd (195.545), maar waren er minder coronagevallen (7419). Toen was 3,9 procent positief.

In de weken daarvoor hadden minder dan 3 op de 100 geteste mensen het coronavirus onder de leden. In juni en juli was hooguit 1 procent van de tests positief.

Stabiel

Het aantal uitgevoerde tests is redelijk stabiel. Elke week worden iets minder dan 200.000 tests afgenomen. Gezondheidsdiensten kunnen nog niet meer testen, omdat de laboratoria die de diagnose stellen, niet genoeg capaciteit hebben.

LEES OOK: Osterhaus: ‘Als we de regels negeren, stevenen we op een lockdown af’

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier