main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 10:37

Leerlingen zitten thuis door acuut lerarentekort: ‘Zet oud-docenten in’

De snelle toename van het aantal coronabesmettingen zorgt voor hoofdbrekers op basis- en middelbare scholen door heel het land. Steeds meer leraren zitten gedwongen thuis met verkoudheidsklachten of omdat ze in afwachting zijn van de uitslag van een coronatest. Volgens onderwijsadviseur Samira Bouchibti moeten scholen een netwerk opbouwen met invalkrachten, bijvoorbeeld met oud-docenten, om het acute lerarentekort tegen te gaan. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De situatie is nijpend, zegt Cissy Merison, directeur van basisschool De Kraal in Amsterdam. “Het lukt niet meer om elke dag voor elke klas een leraar te hebben. We hebben hier op school 22 groepen, maar we hebben elke dag wel vier tot vijf leraren die een snotneus hebben en getest moeten worden. Zij kunnen dan niet voor de groep staan. Bekend is dat in Amsterdam geen vervangers meer beschikbaar zijn.” Ook vandaag moest Merison twee klassen naar huis sturen.

Voor corona was er al een gebrek aan leerkrachten, zegt Bouchibti, en nu is dat alleen maar erger geworden. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen blijven gaan. “Je zou van gastdocenten gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld onderwijsassistenten. Maar je zou ook oud-docenten kunnen inzetten.”

Communicatie niet op orde

Ook moeten scholen volgens Bouchibti beter communiceren met de GGD’s, om ervoor te zorgen dat een uitbraak op een school sneller kan worden ingedamd. Scholen melden bij GGD’s wanneer er een besmetting is, maar ze vertellen daarbij niet wie er ziek is. “Dat is waarschijnlijk in verband met de privacy, maar scholen moeten daar meer open in zijn.”

Maar ook de communicatie naar scholen toe kan beter, zegt Bouchibti. Op dit moment is er geen eenduidig landelijk beleid over wat er moet gebeuren wanneer een leraar of een leerling besmet is. En dat is lastig voor scholen. “Het was zo in het primair onderwijs dat een kind of leraar thuis moest blijven bij verkoudheidsklachten. Dat hoeft nu niet en dat vinden scholen ingewikkeld. Daarom hebben scholen in Amsterdam een moreel appèl op ouders gedaan om het kind als het ziek is niet naar school te laten gaan. Maar dat is ingewikkeld, wat is dan ziek? Een snotneus?”

“Dit is nog maar het begin van alle ellende die op ons af gaat komen”, beklemtoont Bouchibti. “Het zorgt voor veel stress, bij leerkrachten, ouders maar ook bij kinderen. Kinderen willen naar school.”

LEES OOK: ‘Wel degelijk coronarisico’s op scholen, vooral in regio Amsterdam besmettingen’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als de besmettingscijfers eind volgende week nog steeds niet teruglopen legt het kabinet “alle scenario’s op tafel”. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo…

Lees meer

Derde steunpakket: horeca ontvangt eenmalige uitkering van 2500 euro

Horecabedrijven die door de coronacrisis zijn gesloten, ontvangen een eenmalige uitkering van 2500 euro. Dit melden Haagse bronnen. De maatregel maakt deel uit van het…

Lees meer

Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Dat meldt een woordvoerder namens het kabinet aan persbureau ANP. Deze aanscherping…

Lees meer

6 jaar cel en tbs voor vader die dochter (8) doodde in ziekenhuis

De vader van de achtjarige Diya die om het leven is gebracht in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van…

Lees meer

Onthoofde Franse leraar dinsdag herdacht in Tweede Kamer

De Franse leraar Samuel Paty die vorige week werd onthoofd, wordt dinsdag herdacht in de Tweede Kamer. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens een…

Lees meer

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald, nu 28 uur

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds het begin van oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen…

Lees meer

Verenigd Koninkrijk en Japan sluiten vrijhandelsverdrag

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsverdrag gesloten in Tokio. Het is de eerste deal die de Britten sluiten met een grootmacht na hun…

Lees meer

RIVM: voor het eerst 10.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend…

Lees meer

CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier