main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
15 september 2020 — 13:56

‘Wel degelijk coronarisico’s op scholen, vooral in regio Amsterdam besmettingen’

Op minstens 173 scholen zijn na de zomervakantie coronabesmettingen vastgesteld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Scholenmeldpunt, dat besmettingen in de klas registreert. Dat meldt De Telegraaf. Bij drie op de vier meldingen gaat het om besmettingen op middelbare scholen.

Vooral in Amsterdam en omgeving neemt het aantal besmettingen in rap tempo toe en hebben vijftien scholen te maken gehad met corona. In Hoofddorp zijn op zes scholen besmettingen geconstateerd. In totaal gaat het in de regio Amsterdam om ruim dertig scholen, met ook besmettingen in Badhoevedorp, Krommenie en Zaandam. Ook in Groningen, Heerlen en Zoetermeer (allen vijf) en De Bilt (vier) zijn relatief veel scholen getroffen.

‘Wel degelijk risico’s op scholen’

Het virus lijkt zich sneller te verspreiden op middelbare scholen dan op basisscholen, meldt het Scholenmeldpunt. “De scholen hebben de plicht om een coronageval bij de lokale GGD te melden. Maar omdat die cijfers niet openbaar zijn, is het gissen hoeveel scholen er exact met het virus te maken hebben gehad”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Ze spreekt van de topje van de ijsberg. Maar “het wordt voor ons steeds duidelijker dat er op scholen wel degelijk coronarisico’s zijn”.

Minister De Jonge (Volkgezondheid, Welzijn en Sport) liet afgelopen week weten dat onderwijzend personeel voorrang krijgt bij het testen op corona. Waarschijnlijk vanaf 21 september.

LEES OOK: Scholen willen voorrang op coronatests, kopen nu zelf commerciële

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op

Commerciële teststraten dragen bij aan de bestrijding van het coronavirus, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar je kunt er als klant “niet automatisch…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier