Leerlingen zitten thuis door acuut lerarentekort: ‘Zet oud-docenten in’
De snelle toename van het aantal coronabesmettingen zorgt voor hoofdbrekers op basis- en middelbare scholen door heel het land. Steeds meer leraren zitten gedwongen thuis met verkoudheidsklachten of omdat ze in afwachting zijn van de uitslag van een coronatest. Volgens onderwijsadviseur Samira Bouchibti moeten scholen een netwerk opbouwen met invalkrachten, bijvoorbeeld met oud-docenten, om het acute lerarentekort tegen te gaan. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De situatie is nijpend, zegt Cissy Merison, directeur van basisschool De Kraal in Amsterdam. "Het lukt niet meer om elke dag voor elke klas een leraar te hebben. We hebben hier op school 22 groepen, maar we hebben elke dag wel vier tot vijf leraren die een snotneus hebben en getest moeten worden. Zij kunnen dan niet voor de groep staan. Bekend is dat in Amsterdam geen vervangers meer beschikbaar zijn." Ook vandaag moest Merison twee klassen naar huis sturen.
Voor corona was er al een gebrek aan leerkrachten, zegt Bouchibti, en nu is dat alleen maar erger geworden. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen blijven gaan. "Je zou van gastdocenten gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld onderwijsassistenten. Maar je zou ook oud-docenten kunnen inzetten."
Communicatie niet op orde
Ook moeten scholen volgens Bouchibti beter communiceren met de GGD's, om ervoor te zorgen dat een uitbraak op een school sneller kan worden ingedamd. Scholen melden bij GGD's wanneer er een besmetting is, maar ze vertellen daarbij niet wie er ziek is. "Dat is waarschijnlijk in verband met de privacy, maar scholen moeten daar meer open in zijn."
Maar ook de communicatie naar scholen toe kan beter, zegt Bouchibti. Op dit moment is er geen eenduidig landelijk beleid over wat er moet gebeuren wanneer een leraar of een leerling besmet is. En dat is lastig voor scholen. "Het was zo in het primair onderwijs dat een kind of leraar thuis moest blijven bij verkoudheidsklachten. Dat hoeft nu niet en dat vinden scholen ingewikkeld. Daarom hebben scholen in Amsterdam een moreel appèl op ouders gedaan om het kind als het ziek is niet naar school te laten gaan. Maar dat is ingewikkeld, wat is dan ziek? Een snotneus?"
"Dit is nog maar het begin van alle ellende die op ons af gaat komen", beklemtoont Bouchibti. "Het zorgt voor veel stress, bij leerkrachten, ouders maar ook bij kinderen. Kinderen willen naar school."
LEES OOK: ‘Wel degelijk coronarisico’s op scholen, vooral in regio Amsterdam besmettingen’