main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2020 — 10:21

Proces Willem Holleeder in hoger beroep van start: ‘Hij wil winnen’

Het hoger beroep in de strafzaak tegen Willem Holleeder (62) start dinsdag. Strafrechtadvocaat Mike Teurlings legt in Goedemorgen Nederland uit dat de bekendste crimineel van Nederland maar één ding voor ogen heeft. “Hij wil winnen. Die wil eruit.”

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol maakt het gerechtshof Amsterdam een begin met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen Willem Holleeder (62). Dinsdag en donderdag zal een drietal getuigen worden gehoord, onder wie voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen.

Veroordeeld tot levenslang

Holleeder (62) is door de rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens zijn sturende rol bij een reeks liquidaties. Hij vormde volgens de rechtbank een crimineel driemanschap met Dino Soerel en Stanley Hillis (geliquideerd in 2011). De moorden op onder anderen vastgoedbaas Willem Endstra, crimineel John Mieremet en zijn voormalige ‘bloedgabber’ en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout heeft de rechtbank aan Holleeder toegeschreven.

Het Openbaar Ministerie zag zijn strafeis door de rechtbank gehonoreerd. Holleeder heeft alle beschuldigingen categorisch van de hand gewezen. Hij kwam vanaf januari 2006 weer volop in beeld, destijds in een grote afpersingszaak. Na het uitzitten van zijn straf in die zaak genoot hij een tijdje van zijn status als BN’er, totdat hij in december 2014 opnieuw werd opgepakt voor de huidige zaak. Sindsdien zit hij vast.

LEES OOK: Holleeder gaat in hoger beroep tegen levenslange gevangenisstraf

Tientallen getuigen

Op verzoek van Holleeder en zijn advocaten zal het hof tientallen getuigen horen. Onder hen een aantal criminele kopstukken, zoals Dino Soerel en Jesse R. (beiden veroordeeld tot levenslang in het aan de zaak-Holleeder verwante liquidatieproces Passage). Ook voormalig officier van justitie en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven is – op 15 oktober – opgeroepen om een verklaring te komen afleggen.

De meest spraakmakende getuigen in het proces zijn Holleeders zussen Astrid en Sonja, die zeer belastend over hun broer hebben verklaard en justitie hebben voorzien van heimelijk gemaakte opnamen van gesprekken met hem, en ex-vriendin Sandra Klepper. Zij zullen naar verwachting pas volgend jaar voor het hof getuigen. Het proces is waarschijnlijk pas eind 2021 afgerond.

Mike Teurlings stond vroeger Stanley Hillis bij en kent zus Astrid ook goed. Hij vindt dat de rechtbank veel gewicht aan deze auditu-verklaringen, van horen zeggen, heeft gegeven. “Nu moet het hof, dat zijn drie rechters die zich daar over moeten buigen, beslissen over deze vijf moorden en een doodslag. Is daar voldoende bewijs voor en doen wij dat ook zo met de verklaringen van zijn zussen en zijn ex-vriendin? Is dat voldoende?”

‘Dit kan nog heel spannend worden’

Holleeder snapt wel dat hij een probleem heeft, aldus de advocaat. “Maar aan de andere kant kan dit nog heel spannend worden. Zeker omdat dit een uniek proces is, een unieke manier van veroordelen. Holleeder is ook veroordeeld voor de afpersing van Willem Endstra. Maar dat ging op basis van gesprekken die Endstra op de achterbank had met rechercheurs dus niet eens getuigen. En nu is er eigenlijk geen echt bewijs dat hij betrokken is bij die moorden en zijn er de verklaringen van Astrid, Sonja en Sandra Klepper die met zijn drieën hebben gezegd: hij was het.”

De zussen van Holleeder zeggen nog altijd te vrezen voor hun leven. “Zo is zijn zwager Cor van Hout, vroeger zijn vriend en zijn maat waar hij alles mee deed. Ze zegen dat hij is vermoord. Dat was een vriend en een familielid. Holleeder heeft er ook vaak mee gedreigd: als je niet doet wat ik zeg, leg je het loodje. Dus ik begrijp zeker dat Astrid en Sonja de overtuiging hebben dat ze ook aan de beurt komen. Het is niet de vraag of maar wanneer. Voor dit soort dingen, als ervoor is betaald en iemand wil dat doen, dan kan dat ook over een tijd. Die angst die je constant moet hebben. Als je weet dat hij bij al die liquidaties betrokken is. Dan kan dat vijf of tien jaar duren, maar dan kan je aan de beurt komen.”

LEES OOK: Laatste woord voor Willem Holleeder in rechtszaak: ‘Astrid liegt alles bij elkaar’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht, over The Voice en man-vrouw verhoudingen
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer

John de Mol: volledig onbedoeld indruk gewekt schuld bij vrouwen neer te leggen

Talpabaas John de Mol heeft in de aflevering van BOOS “volledig onbedoeld” de indruk gewekt dat hij de schuld van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen The…

Lees meer

Stichting waar Ali B. ambassadeur van is krijgt tientallen bedreigingen

Stichting Broodje Hagelslag in Almere, waar Ali B. ambassadeur van is, heeft online tientallen bedreigingen ontvangen na de uitzending van BOOS. Dat bevestigt een woordvoerder…

Lees meer

Zorgminister Kuipers: ‘Één op 75 Nederlanders besmet met corona’

Op het moment is ongeveer 1 op de 75 Nederlanders besmet met het coronavirus, zegt zorgminister Ernst Kuipers na afloop van de ministerraad. Het aantal…

Lees meer