Nederlandse rechtsstaat onder druk: ‘Moeten die als samenleving meer koesteren’
De laatste tijd ontstaat er meer kritiek op de Nederlandse rechtsstaat, onder andere vanwege het proces rondom Geert Wilders. Toch weten mensen vaak weinig over wat er zich precies in de rechtbanken afspeelt. Advocaten doen daarom deze week, in de Week van de Rechtsspraak, een boekje open over hun werk. Volgens rechtsfilosoof David Suurland is dat van groot belang: "Onze wetten zijn de ruggengraat van Nederland, van onze democratie."
"Als mensen een oordeel hebben over de rechtsspraak in de politiek of maatschappij, is het belangrijk dat ze zich ook verdiepen in hoe die rechtspraak werkt", zegt Suurland in Goedemorgen Nederland. "Ga nou eens een uitspraak lezen, omdat het ook de emoties in de maatschappij kan temperen als je verstand hebt van hoe het werkt. Je krijgt dan ook waardering voor hoe geraffineerd de rechtspraak in elkaar zit. Dan zie je ook hoe mooi het systeem is."
Hoeders van de rechtsstaat
Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz moet de Nederlander de rechtsstaat meer waarderen. "We hebben mensen in ons land die hun leven op het spel zetten om onze rechtsstaat te dienen. Ik vind dat wij die mensen veel meer mogen waarderen en moeten beschermen. We hebben hoeders van de rechtstaat die zeggen: 'ik ga mijn vak beoefenen, ik ga een kroongetuige verdedigen'. Dat moeten we als samenleving veel meer koesteren."
Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer ziet dat er de laatste jaren steeds meer beveiliging is voor advocaten, rechters en journalisten. "Dat ze hun werk blijven doen, moeten we als land ondersteunen. Misdaad wordt steeds groter en brutaler. Het escaleert steeds verder. Waar dat eindigt, is nog onduidelijk."