main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 september 2020 — 10:21

Rechtszaak tegen verdachten moord Wiersum gaat verder: ‘Het zal nooit meer hetzelfde worden’

Iets meer dan een jaar geleden werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Vandaag staan de verdachten van de moord op een tussentijdse zitting terecht in de extra beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol. “Het is voor het eerst dat alle drie de verdachten tegelijkertijd bij de zitting aanwezig zullen zijn”, zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tot dusver hebben Anouar T., Giërmo B. en Moreno B. de beschuldigingen van de hand gewezen of gezwegen. “Moreno B. zal voor het eerst in de rechtszaal te zien zijn”, zegt Belleman. “Hij is de man die volgens het Openbaar Ministerie het dodelijke schot heeft gelost.”

Door de moord zijn advocaten nu elke dag met hun veiligheid bezig, zegt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz. “Dit is zo impactvol geweest. Het zal nooit meer hetzelfde worden.”

Eerlijke verdediging

Wiersum wilde de kroongetuige bijstaan omdat hij geloofde dat ook die recht heeft op een eerlijke verdediging, zegt Yesilgöz. “Daarom is hij vermoord. Vervolgens is het mijn opdracht mij te pletter te werken om te zorgen dat drugscriminelen sneller gepakt worden. Om ervoor te zorgen dat ze vanuit de gevangenis niet door kunnen gaan met het beramen van aanslagen op bijvoorbeeld De Telegraaf en Panorama. Om te voorkomen dat kleine jongens niet de grote criminelen van morgen worden.”

De politiek moet er nu voor zorgen dat advocaten, journalisten en rechters zo goed beveiligd zijn dat dit niet meer kan gebeuren, zegt Yesilgöz. “Dat is een opdracht.”

Zwaarst bewaakte proces

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. B.’s broer werd in maart 2018 doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Beide moorden veroorzaakten een schokgolf, in justitiële kringen en ver daarbuiten. Na de moord op Wiersum werd Marengo het zwaarst bewaakte proces in de Nederlandse rechtsgeschiedenis.

LEES OOK: ‘Vak voorgoed veranderd na dood Derk Wiersum, strafrechtadvocaten kijken vaker over hun schouder’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier