main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 september 2020 — 10:44

CDA wil verhoging minimumleeftijd voor plastische chirurgie

Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren neemt toe, terwijl zij de gevolgen daarvan vaak niet goed overzien. Daarom wil het CDA een verhoging van de minimumleeftijd voor plastische chirurgie van 18 naar 21 jaar. De partij heeft daarvoor een initiatiefnota ingediend, zo meldt De Telegraaf.

“Neus, lippen, wangen, ogen. Wie niet tevreden is met z’n gegeven uiterlijk, stapt tegenwoordig naar een cosmetisch arts alsof het een bezoek aan de kapper is”, zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Volgens Van den Berg lijkt het alsof tevredenheid en zelfvertrouwen uit een injectienaald moeten komen. “Blijkbaar ben je niet goed zoals je bent. Je moet er eerst iets in stoppen om te voldoen aan een bepaald ideaal.”

Behalve verhoging van de minimumleeftijd pleit het CDA ook voor een verplichte bedenktijd, meldplicht bij complicaties en strengere controles op onbevoegde behandelaars. Volgens het Erasmus MC worden er per jaar 400.000 cosmetische ingrepen verricht. Dat aantal blijft stijgen en vooral onder jongeren neemt het aantal cosmetische ingrepen behoorlijk toe.

‘Verbod op reclame’

“Hiervoor geldt: gebruik je gezond verstand”, zegt Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland. “Je gaat dit toch niet doen als je 16 of 17 bent? Misschien moet je wel reclame op cosmetische ingrepen verbieden, influencers maken er reclame voor. Misschien is dat de juiste manier.”

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt een verbod op plastische chirurgie voor jongeren te ver gaan. Zij pleit voor betere voorlichting. “Wees er alert op dat er ook beunhazen tussen kunnen zitten, zoals onbevoegde behandelaars.”

LEES OOK: Steeds meer jongeren aan botox door influencers, vooral lippen opvullen populair

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier