main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 10:12

Minister in België stapt op na haat en bedreigingen van complotdenkers: ‘gevaarlijke types’

Een minister in de regering van de Duitstalige gemeenschap in België heeft zijn ontslag ingediend, omdat hij te veel haatreacties kreeg op zijn werk van coronaontkenners. Het gaat om de 42-jarige Harald Mollers, minister van Wetenschappelijk Onderzoek, Onderwijs en Middenstand. Hij was alle haat spuugzat en legt zijn functie neer. Ook in Nederland krijgen politici veel haatberichten, zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland.

Mollers werd beledigd, bedreigd en uitgescholden, terwijl hij sinds de coronauitbraak naar eigen zeggen bijna non-stop werkte. “Ik werk sinds 12 maart bijna 7 dagen per week, vaak meer dan 16 uur per dag. Lange onderbrekingen zaten er niet in. De druk was – begrijpelijkerwijs – de hele tijd erg hoog”, schrijft Mollers, een ervaren minister, in een emotionele verklaring. Hij spreekt daarin ook over de impact van de coronapandemie op politici en hun medewerkers.

Ook in Nederland krijgen politici te maken met haatberichten en zelfs met bedreigingen van complotdenkers. Mediadeskundige Mark Koster vindt het een “grof schandaal”. Volgens hem komen de bedreigingen uit de hoek van Viruswaarheid, de actiegroep die af wil van de coronamaatregelen. “Dat is een hele rare coalitie. Daar zitten antivaxers in en daar zitten mensen in die tegen 5G zijn. Ze zijn harstikke agressief.”

‘Gevaarlijke types’

“Ik heb daar wel eens een opmerking over gemaakt en ik heb nog nooit zoveel berichten in mijn mailbox gehad”, zegt Koster. Berichten als ‘Weet je wel wat je zegt’ en ‘Belachelijk dat je dit allemaal zegt’, passeerden de revue. Geen bedreigingen, zegt Koster. “Maar de voorman van Viruswaarheid, Willem Engel, is toch behoorlijk agressief. Die zegt dat we ‘achter de trollen aan moeten’. Ik vind dat gevaarlijke types.”

Koster vindt dat mensen kritiek mogen hebben, maar politici hun werk moeten laten doen. “Deze mensen heb je ook in België en de rest van Europa en je ziet dat ze gezagdragers, die hun best doen om ons te beschermen, bedreigen. Ik vind het een grof schandaal. Ministers zetten zich voor ons in met alle bedoelingen die ze hebben, goed en fout, maar je gaat ze niet aanvallen. Ik vind het echt heel erg.”

LEES OOK: PODCAST: ‘Complotdenkers: streep de theorie over dat het coronavirus in een lab onstaan is weg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer