main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 23 mei 2020 — 19:30

PODCAST: ‘Complotdenkers: streep de theorie over dat het coronavirus in een lab onstaan is weg’

Wat mediadeskundige Mark Koster betreft is de ontrafeling van het mysterie dat het virus in Wuhan in een laboratorium gekweekt zou zijn, hét verhaal van het weekend. “Beste complotdenkers, ik weet niet of u luistert, u kunt dit verhaal wegstrepen”, zo horen we in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

LUISTER HIER DE HELE PODCAST

‘Het complot’ werd in zijn algemeenheid volgens Koster afgelopen week door meerdere kranten als thema gebruikt. Onder andere door het NRC. Zij legden sommige complottheorieën langs ‘de wetenschappelijke lat’, zo ook de theorie die beweert dat het coronavirus uit een lab in Wuhan komt. “Zij (NRC, red.) baseren zich op het blad Scientific American“, een blad met statuur, volgens Koster. “Die hebben één van de virologen daar (het Wuhan Institute of Virology, WIV) gesproken.”

Het WIV staat centraal in veel van de complottheorieën over dat het virus gekweekt zou zijn. Het wetenschapsblad sprak met onderzoeker Shi Zhengli, die daar werkzaam is. “Wat heeft zij gedaan: ze heeft in december vorig jaar, toen het dus uitlekte en bekend werd wat het virus was, heeft ze dat virus gekweekt en afgezet tegen alle andere virussen die zij aan het kweken waren.” De conclusie die zij hieruit trok is dat het virus niet overeen komt met de virussen die zij kweken. “Met andere woorden, beste complotdenkers, ik weet niet of u luistert, u kunt dit verhaal dus wegstrepen”, zegt Koster.

Kanttekening

WNL-presentatrice Margreet Spijker plaatst een kanttekening bij de kritiek van Koster op complotdenkers. “Soms is het wel heel belangrijk dat er mensen zijn die zich blijven afvragen of dingen wel kloppen”, vindt zij. “Er zijn hele rare dingen in de geschiedenis dat je denkt: waarom trapten we daar allemaal in? Het is misschien wel goed dat sommige mensen zich blijven afvragen of iets wel deugt.”

LEES OOK: Overal in het land worden zendmasten in brand gezet: ‘Complotidioterie’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier