main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 10:45

Kamer stemt in met onderzoek naar bouw nieuwe kerncentrale: ‘beter dan groene gekte’

Kernenergie is niet langer een taboe voor de Nederlandse politiek. Jarenlang werd er in Den Haag niet over kernenergie gesproken, maar gisteren stemde een meerderheid van de Kamer in met een plan van de VVD en het CDA om serieus onderzoek te doen naar de bouw van een nieuwe kerncentrale.

In Nederland staat op dit moment één kerncentrale, in Borssele. De VVD en het CDA denken al langer dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken. Omdat het niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, is naast windmolens en zonnepanelen een soort basisvoorziening nodig om te zorgen dat er wel altijd elektriciteit is. Nu wordt die stroom nog grotendeels opgewekt met kolen en gas.

Mediadeskundige Mark Koster is groot voorstander van kernenergie. “Bijvoorbeeld Frankrijk draait erop. Als je de afvalscheiding geregeld hebt, is het een fantastische manier om energie op te wekken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als je zo’n ding bouwt, loopt het meteen. Daarentegen is het ongelooflijk hoeveel verkwisting er in de groene energie zit. Dus het is de meest rationale oplossing.”

Volgens Koster is het bouwen van een kerncentrale beter dan “meegaan in de groene gekte”. “Dat levert nu helemaal niets op. Ik denk dat je beter technologische vernieuwing kan nastreven.”

Wiebes houdt de boot af

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en FVD ziet kernenergie ook als een mogelijke oplossing om de klimaatdoelen te halen, maar minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt de boot tot dusver af. Het staat bedrijven vrij om te investeren in kernenergie, maar in de praktijk is daar volgens de bewindsman momenteel geen animo voor omdat het maar de vraag is of de hoge investeringen kunnen worden terugverdiend.

Door investeringen in kernenergie te stimuleren kan Nederland zich volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ook minder afhankelijk maken van energiebronnen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Rusland. Daarnaast pleit de VVD-voorman voor meer investeringen in defensie en in technologie, om ook de afhankelijkheid van respectievelijk de Verenigde Staten en China te verminderen.

LEES OOK: VVD-Kamerlid Harbers: ‘Kernenergie is een hele aantrekkelijke optie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer