main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2020 — 12:18

Aboutaleb: ‘We hadden afgelopen jaren meer woningen kunnen bouwen’

In de nieuwe Miljoenennota die dinsdag op Prinsjesdag werd gepresenteerd is het motto: uit de crisis investeren. Dat was ook de licht positieve boodschap van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, vindt dat hij het kabinet een groot compliment moet geven. Maar toch heeft hij ook wensen, vooral op het gebied van woningbouw. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Aboutaleb was woensdagochtend aanwezig bij het miljoenenontbijt van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hier werd besproken wat ondernemers in het komende jaar te wachten staat. “Het zijn tijden van onzekerheid en ik denk dat het heel goed is om de burgers en bedrijven een hoop perspectief te bieden”, zegt Aboutaleb daarover. “Dat zijn ook precies de woorden die gisteren pasten in de troonrede: hoop en perspectief.”

‘Goed leiderschap van kabinet’

De burgemeester is blij met het leiderschap dat het kabinet toont. “Ik vind het goed en passend om op dit moment een grote rol te pakken. Door als kabinet bedrijven te ondersteunen worden zoveel mogelijk banen gered. Het is van belang dat dit nu gebeurt, ook al heb ik bij een aantal onderwerpen toch wat wensen en kritiekpunten.”

Woningnood

Een van de belangrijkste wensen van Aboutaleb heeft betrekking op de woningbouw. “Het kabinet doet daar het één en ander aan, maar dit is wat mij betreft toch echt de nieuwe sociale kwestie. Veel jonge mensen kunnen momenteel niet zelfstandig wonen. Ze verdienen net te veel, waardoor ze geen huis kunnen huren, of ze verdienen net te weinig waardoor ze geen hypotheek kunnen krijgen.”

Ook de enorme stijging van de huizenprijzen blijft een probleem, zegt Aboutaleb. “Dus we hadden wat mij betreft de afgelopen jaren meer kunnen bouwen, ook al begrijp ik dat dat met stikstof echt een probleem is.”

LEES OOK: Kabinet wil ‘uit de crisis investeren’: ‘Zorgen dat we klaar zijn voor herstel’

Door: Diederik Wentink

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug