main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Minister Wopke Hoekstra van Financien presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de Rijksbegroting en Miljoenennota. Foto: ANP
15 september 2020 — 16:17

Ondernemers positief over plan om investerend crisis uit te komen

VNO-NCW en MKB-Nederland staan positief tegenover de koers van het kabinet om investerend de crisis uit te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting en de tal van andere maatregelen geven vertrouwen, aldus de ondernemersverenigingen.

Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen noemt het “verstandig” dat men in crisistijd kiest voor investeren en dus voor banen. Ook vindt Thijssen het belangrijk dat de investeringen toekomstgericht zijn. Mensen moeten aan nieuw werk worden geholpen vóórdat ze werkloos worden.

‘Kijken wat wij voor elkaar kunnen boksen’

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, denkt dat de verlaging van de vennootschapsbelasting veel mkb’ers komende jaren een zetje in de rug geeft. Toch heeft hij ook aanmerkingen op de plannen van het kabinet. “De fiscale maatregelen tegen familiebedrijven rondom box 2, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het feit dat er nog steeds onbedoeld ondernemers buiten de corona-steunmaatregelen vallen, helpen niet. We gaan de komende maanden kijken wat we politiek voor elkaar kunnen boksen om dat te verbeteren.”

Verder wil Vonhof dat het kabinet ondernemers vier in plaats van twee jaar geeft om uitgestelde belastingen terug te betalen.

De winstbelastingen voor grote bedrijven werden niet, zoals eerder aangekondigd, verlaagd van 25 naar 21,7 procent, maar blijven even hoog. Voor kleinere bedrijven is de winstbelasting wel verlaagd. De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers waaronder ook zzp’ers, wordt sneller afgebouwd dan eerder gedacht. Het kabinet wil zo het fiscale verschil tussen zelfstandigen en mensen in loondienst verkleinen.

‘Zeer teleurgesteld’

De ondernemersorganisatie voor de technologiesector FME zegt “zeer teleurgesteld” te zijn dat het kabinet niet meer investeert in voldoende technologisch geschoolde medewerkers. “We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben we een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Ook vindt FME dat er meer ingezet moet worden op innovatie.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) laat weten de duurzame investeringen van het kabinet te omarmen. “Een overheid die investeert in de industrie van de toekomst helpt enorm om grote innovatieve projecten van de grond te trekken die nodig zijn voor de energietransitie”, aldus de VNCI. Verder vindt de vereniging een Europese aanpak van het klimaatprobleem de meest effectieve en is ze van mening dat de coronacrisis zichtbaar heeft gemaakt hoe belangrijk het is om een eigen industrie te hebben.

LEES OOK: Koning in Troonrede: ‘Nederland moet zich schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op

Commerciële teststraten dragen bij aan de bestrijding van het coronavirus, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar je kunt er als klant “niet automatisch…

Lees meer

Oplichting met mondkapjes: negen maanden cel geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van negen maanden geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting door mondkapjes te koop aan te…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier