main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 11 september 2020 — 10:44

Nederland neemt tóch vluchtelingen op, ‘CDA bezweken onder morele druk’

Na urenlang vergaderen bereikte de coalitie gisteren een compromis: er komen honderd mensen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria naar Nederland. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen, die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Volgens politiek commentator Syp Wynia is het CDA bezweken onder morele druk, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland.

De VVD en het CDA waren in eerste instantie tegen het opvangen van deze mensen, ChristenUnie en D66 waren voor. Na het gesprek gingen de eerste twee partijen overstag. Maar vooral de VVD stelde strenge eisen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Ook is afgesproken dat het begin van de asielprocedure wordt versneld. Er komen ook maatregelen om de overlast van asielzoekers in te perken. Aanvragen voor een verblijfsvergunning van zeer zware criminele vreemdelingen kunnen in de toekomst makkelijker worden afgewezen, en bestaande vergunningen kunnen makkelijker worden ingetrokken. Daarnaast wil het kabinet de straf voor mensensmokkel verhogen.

‘CDA bezweek onder morele druk’

De ChristenUnie en D66 trokken uiteindelijk aan het langste eind in de onderhandelingen, die volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers “buitengewoon ongemakkelijk” waren. Volgens Wynia is het CDA bezweken onder morele druk. “Zoals gebruikelijk, zou ik haast zeggen. Het lijkt in sterke mate op het debat over het kinderpardon van januari vorig jaar”, zegt de politiek commentator.

Volgens hem zijn er binnen de partij “twee zielen op één borst”. “Binnen het CDA heb je kerken, dominees en oud-politici die morele druk uitoefenen, en ook buiten het CDA is er de druk van bekende Nederlanders.” Het CDA is daar “buitengewoon gevoelig voor”, stelt Wynia. “Het is ook lastig om je daar in een moreel gestuurd land als Nederland tegen te verdedigen, maar het is voorspelbaar.”

Dat het CDA verdeeld is over de kwestie, blijkt ook uit de kritiek van fractievoorzitter van het CDA Amsterdam Diederik Boomsma. Volgens hem lijkt het handelen van de landelijke tak van zijn partij op “incidentenpolitiek”. “Dat is niet verstandig. Juist omdat het om mensen gaat, is het belangrijk om zorgvuldig beleid uit te voeren. Wel mensen helpen, maar ter plekke.”

‘Als VVD blij met wat we hebben binnengehaald’

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen begrijpt de kritiek van Boomsma. “Het punt is deels terecht. Het kan niet zo zijn dat als er een incident is, we die mensen naar Nederland halen. Dat lost structureel niets op.”

Toch stemde ook de VVD in met de komst van de honderd asielzoekers. Aartsen erkent dat zijn partij toegaf aan de politieke meerderheid die was ontstaan. “Dan kun je als VVD de boel op de spits drijven, maar daar wordt je als land niet beter van. Je kunt ook een compromis sluiten. Wij zijn als VVD blij met wat we hebben binnengehaald.”

LEES OOK: CDA’er Van Toorenburg: lossen niets op door paar kinderen op te vangen

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als de besmettingscijfers eind volgende week nog steeds niet teruglopen legt het kabinet “alle scenario’s op tafel”. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo…

Lees meer

Derde steunpakket: horeca ontvangt eenmalige uitkering van 2500 euro

Horecabedrijven die door de coronacrisis zijn gesloten, ontvangen een eenmalige uitkering van 2500 euro. Dit melden Haagse bronnen. De maatregel maakt deel uit van het…

Lees meer

Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Dat meldt een woordvoerder namens het kabinet aan persbureau ANP. Deze aanscherping…

Lees meer

6 jaar cel en tbs voor vader die dochter (8) doodde in ziekenhuis

De vader van de achtjarige Diya die om het leven is gebracht in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van…

Lees meer

Onthoofde Franse leraar dinsdag herdacht in Tweede Kamer

De Franse leraar Samuel Paty die vorige week werd onthoofd, wordt dinsdag herdacht in de Tweede Kamer. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens een…

Lees meer

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald, nu 28 uur

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds het begin van oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen…

Lees meer

Verenigd Koninkrijk en Japan sluiten vrijhandelsverdrag

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsverdrag gesloten in Tokio. Het is de eerste deal die de Britten sluiten met een grootmacht na hun…

Lees meer

RIVM: voor het eerst 10.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend…

Lees meer

CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier