main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2020 — 14:23

Meer mensen moeten zich laten omscholen: ‘Maar het is hartstikke moeilijk’

Meer mensen moeten er tijdens deze crisis voor kiezen om zich te laten omscholen, vindt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra. Waar de werkgelegenheid in de horeca- en reissector sinds de coronacrisis ongekend afneemt, kampen de zorg- en technieksector juist met tekorten. “Het is heel erg belangrijk dat we nu de kans te baat nemen om ervoor te zorgen dat mensen niet in de werkloosheid terechtkomen, maar zich juist nu zich bij- of om laten scholen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“Kiezen voor een baan in deze sector is eigenlijk kiezen voor een baangarantie”, zegt de Techniek Nederland-voorzitter. “Wij hebben een sector van ongeveer 150.000 mensen, een enorm tekort aan vakmensen, maar ook aan andersoortige opgeleiden. En we zien dat dat tekort niet afneemt. Het blijft bestaan.”

Het kabinet besteedt in het derde steunpakket dan ook extra aandacht aan omscholing. Zo is er vanaf 1 oktober een zogenoemd ‘aanvullend sociaal pakket’ beschikbaar, dat werd opgetuigd voor mensen die langdurig werkloos dreigen te raken omdat zij moeite hebben bij het vinden van een nieuwe baan. Gemeenten, uitvoeringsinstanties zoals het UWV en andere betrokken organisaties krijgen extra geld om deze mensen zo goed mogelijk te helpen bij het begeleiden naar ander werk en omscholing.

‘Geld is niet het grootste probleem’

Econoom Esther van Rijswijk benadrukt het belang van omscholen, maar zegt dat geld niet het eerste probleem is. “Het is zo moeilijk. Want hoe maak je van een stewardess iemand die in de techniek aan de slag gaat?”

“Als er ergens economische groei is, en er is ergens echt vraag naar mensen, en de lonen gaan omhoog, dan past zich dat geleidelijk aan. Dan lukt dat wel”, zegt Van Rijswijk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “In de zorg is het verhogen van de lonen heel lastig, maar er zijn wel meer mensen nodig. Dus het gaat over mensen verleiden, betere arbeidsvoorwaarden, noem maar op.”

Het antwoord op dit langlopende vraagstuk heeft van Rijswijk ook niet, zegt ze. “Deze discussie is helemaal niet nieuw, die loopt al dertig jaar. We zijn er echt heel slecht in. Politici zullen er alles aan doen om te doen alsof het ‘gewoon’ een kwestie is van omscholen, maar het is hartstikke moeilijk.”

Concreet plan

Vandaag gaat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op bezoek bij PvdA-leider Lodewijk Asscher om te praten over dit onderwerp. “Je ziet dat het kabinet dat ook aanvoelt, dat ze steun nodig hebben voor het nieuwe steunpakket en daardoor ook bij de oppositie moeten aankloppen”, zegt politiek verslaggever Wouter de Winther. “Maar de PvdA wil wat dat betreft de huid duur verkopen en ook echt een concreet plan op tafel leggen, en ook samen met het kabinet kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen niet in een uitkering belanden.”

LEES OOK: Vrees voor vloedgolf aan ontslagen: is omscholing de oplossing?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in