main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 augustus 2020 — 11:23

Voedselbanken verwachten fors meer klanten door coronacrisis

Voedselbanken verwachten fors meer klanten door de economische crisis en de stijgende werkloosheid. Nu al zien de voedselbanken dat veel meer mensen de hulp nodig hebben. Op 30 juni telden ze 8,5 procent klanten meer dan een jaar eerder. Ook was er dit jaar voor het eerst geen sprake van een zomerdip.

De voedselbanken vrezen dat de toelevering van producten onder druk komt te staan, ook omdat veel producenten en retailers actief proberen om verspilling tegen te gaan. Wekelijks worden 1 miljoen producten ingezameld, maar de vraag is of dat zo blijft.

In het eerste halfjaar moesten 120.000 mensen door geldproblemen terugvallen op de diensten van de 171 voedselbanken in het land. Vooral in de grote steden steeg het aantal klanten aanzienlijk, in Amsterdam zelfs met 26 procent. Volgens de voedselbanken komt dat omdat vooral werknemers in de horeca, culturele sector, sport en transport, meer aanwezig in de steden, de gevolgen van de coronacrisis merken. In 44 kleinere gemeenten daalde het aantal klanten juist.

Ook voor mensen met eigen vermogen

De hulporganisatie benadrukt dat ook mensen met eigen vermogen in aanmerking kunnen komen voor hulp van de voedselbanken. “Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van de hoeveel geld die je maandelijks overhoudt voor eten en drinken”, na aftrek van de vaste lasten.

LEES OOK: Wesley Sneijder doneert busjes vol met groente en fruit aan Voedselbank Ondiep

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer