main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 maart 2020 — 18:33

Wesley Sneijder doneert busjes vol met groente en fruit aan Voedselbank Ondiep

Oud-profvoetballer Wesley Sneijder heeft vandaag de Voedselbank in Ondiep (Utrecht) bezocht en kwam daar niet met lege handen aan. Samen met zijn broer Rodney kwam hij bergen groente en fruit afgeven. “Ze moesten twee keer rijden met een bestelbus”, vertelt Jan Zwarts, die al 11 jaar vrijwilliger is bij de Voedselbank, aan Omroep WNL.

Het was geen verrassingsbezoek van de broertjes Sneijder, want Rodney had al verteld langs te willen komen. “Maar het is dan toch een verrassing dat Wesley Sneijder, the big boss, ook meekomt”, aldus Zwarts. “Wij grapten nog wat met elkaar over waarom hij niet met zijn nieuwe auto was gekomen, maar blijkbaar paste niet alles in de Porsche”, vertelt de vrijwilliger lachend.

Zwarts is ontzettend blij met de groenten en fruit die zij hebben gekregen. Naast de donatie van de oud-voetballers, hebben ze afgelopen week veel voedingsmiddelen gekregen van horecagelegenheden. “Deze week krijgen de mensen een pakket vol met vitamines en dat is natuurlijk belangrijk in deze tijd”, legt hij uit.

Hamsteren

In andere delen van het land ontstaan al tekorten bij Voedselbanken als gevolg van hamstergedrag in supermarkten. Hoewel ze daar in Ondiep nog geen last van hebben, heeft Zwarts toch een duidelijke mening over het koopgedrag. “Het is een logische reactie, maar het is wel asociaal. Denk even aan de mensen die nu nog heel de dag aan het werk zijn. Die treffen in de avond lege schappen aan.” Daarnaast heeft het gevolgen voor de mensen die de Voedselbank nodig hebben. “Als er minder over is in de supermarkt, krijgen wij minder binnen. Zo simpel is het.”

Positiviteit

Zwarts voelt de laatste dagen wel veel steun vanuit de samenleving. “Mensen vragen of we nog specifieke producten nodig hebben of bieden aan om te komen helpen omdat ze nu toch thuis zijn.” Toch brengt de coronacrisis ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. “Soms moeten we nu nee verkopen als mensen willen helpen omdat ze in de risicogroep vallen. Ook kunnen we nu bijvoorbeeld geen inzamelingsacties houden bij supermarkten. Dat is spijtig, maar ieders gezondheid is nu het belangrijkste.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer