main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 maart 2020 — 18:33

Wesley Sneijder doneert busjes vol met groente en fruit aan Voedselbank Ondiep

Oud-profvoetballer Wesley Sneijder heeft vandaag de Voedselbank in Ondiep (Utrecht) bezocht en kwam daar niet met lege handen aan. Samen met zijn broer Rodney kwam hij bergen groente en fruit afgeven. “Ze moesten twee keer rijden met een bestelbus”, vertelt Jan Zwarts, die al 11 jaar vrijwilliger is bij de Voedselbank, aan Omroep WNL.

Het was geen verrassingsbezoek van de broertjes Sneijder, want Rodney had al verteld langs te willen komen. “Maar het is dan toch een verrassing dat Wesley Sneijder, the big boss, ook meekomt”, aldus Zwarts. “Wij grapten nog wat met elkaar over waarom hij niet met zijn nieuwe auto was gekomen, maar blijkbaar paste niet alles in de Porsche”, vertelt de vrijwilliger lachend.

Zwarts is ontzettend blij met de groenten en fruit die zij hebben gekregen. Naast de donatie van de oud-voetballers, hebben ze afgelopen week veel voedingsmiddelen gekregen van horecagelegenheden. “Deze week krijgen de mensen een pakket vol met vitamines en dat is natuurlijk belangrijk in deze tijd”, legt hij uit.

Hamsteren

In andere delen van het land ontstaan al tekorten bij Voedselbanken als gevolg van hamstergedrag in supermarkten. Hoewel ze daar in Ondiep nog geen last van hebben, heeft Zwarts toch een duidelijke mening over het koopgedrag. “Het is een logische reactie, maar het is wel asociaal. Denk even aan de mensen die nu nog heel de dag aan het werk zijn. Die treffen in de avond lege schappen aan.” Daarnaast heeft het gevolgen voor de mensen die de Voedselbank nodig hebben. “Als er minder over is in de supermarkt, krijgen wij minder binnen. Zo simpel is het.”

Positiviteit

Zwarts voelt de laatste dagen wel veel steun vanuit de samenleving. “Mensen vragen of we nog specifieke producten nodig hebben of bieden aan om te komen helpen omdat ze nu toch thuis zijn.” Toch brengt de coronacrisis ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. “Soms moeten we nu nee verkopen als mensen willen helpen omdat ze in de risicogroep vallen. Ook kunnen we nu bijvoorbeeld geen inzamelingsacties houden bij supermarkten. Dat is spijtig, maar ieders gezondheid is nu het belangrijkste.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer