main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Doden Liegen Niet - 14 augustus 2020 — 11:07

WNL Misdaadarchief: Overleed Henk (20) aan een erfelijke hartaandoening, of toch door een astma-aanval?

De 20-jarige Henk overleed in januari 2017 op vakantie in Cyprus. Halverwege zijn verblijf kreeg hij het ’s avonds onverwachts benauwd. Vriend Maarten, met wie hij op het eiland was, zag hem paars aanlopen en wist gelijk dat er iets niet klopte.

Henk is de een na oudste in een gezin van acht kinderen. “Hij was heel lief en vrolijk”, zegt moeder Sandra. “Hij was stapelgek op zijn broertjes en zusjes, en met name de jongsten. En als ik hem nodig had was hij er altijd voor me.”

“Je leven begint net. Je bent in goede gezondheid en je voelt je goed. Dan kan je toch niet plotseling overlijden? Van het ene op het andere moment gebeurt dit. Vandaar dat ik niet kan geloven dat dit een astma-aanval is geweest.”

Henk was tot zijn zevende vaak ziek, vertelt Sandra. “Astma, voedingsallergieën, eczeem. Daarna ging het wat beter. We zijn verhuisd naar Eindhoven en kregen hier een hele goede kinderarts die tevens longarts is. Het was niet makkelijk om te behandelen, maar het is goed gegaan met Henk. Hij is nooit meer opgenomen met acute aanvallen.”

Weekje weg

Sandra vertelt dat Henk met vriend Maarten een weekje weg wilde. “Natuurlijk had ik als er als moeder wel een beetje pijn in mijn buik van. Maar hij is twintig, dus ik kan hem niet tegenhouden. ’s Nachts moest hij vliegen, dus ’s avonds stond hij hier klaar met zijn koffer. Ik zei nog: ‘Henk heb je je puffers bij je?’ ‘Ja’, was zijn antwoord.”

“Hij loopt de oprit af. Ik tikte nog op het keukenraam en ik steek mijn hand op. Dat was het.”

Fatale avond

Na een dag zonder bijzonderheden kwamen de jongens aan op de hotelkamer. “We zaten wat tv te kijken en vervolgens ben ik in slaap gevallen”, vertelt Maarten. “Toen ik wakker werd zag ik dat het niet goed ging met Henk. Ik zag hem gebogen staan met zijn hand op zijn borst. Hij gebruikte ondertussen zijn puffers. De adrenaline schoot binnen. Ik ben nog even gaan afwachten: helpen de puffers niet?”

Toen Maarten naar Henk toe liep, zakte hij al in elkaar. “Ik heb de deur van de kamer open gedaan en om hulp geroepen. geen reactie, dus ben ik naar de receptie gerend, die de ambulance belden. Ondertussen heb ik Henk op zijn zij gelegd zodat hij niet zou stikken. Vervolgens hebben ze een apparaat op zijn borst geplaatst om zijn hartslag te meten. Een defibrillator hebben ze niet gebruikt. Na een tijdje werd gezegd dat hij was overleden. Ik voelde de woede opkomen. Waarom heb je niks geprobeerd? Waarom?”

“Ik kon het niet geloven”, vertelt Sandra. “Ik heb alles bij elkaar gegild.”

LEES OOK: WNL Misdaadarchief: Moeder Sandra gaat kapot als ze hoort dat Henk (20) dood is

Cypriotische autoriteiten

Pathologen voeren op Cyprus met toestemming van Sandra een autopsie uit, zodat in het Catharinaziekenhuis verder onderzoek gedaan kan worden. “Dat wilde ik heel graag” zegt Sandra. “Ik heb het vertrouwen gehad dat Cyprus zijn werk goed zou doen en eventueel weefsel van Henk hier naar het ziekenhuis hier zou brengen, zodat daar verder onderzoek zou kunnen worden gedaan naar de doodsoorzaak. Maar dat is anders gelopen.”

Sandra zoekt na de crematie van Henk herhaaldelijk contact met de autoriteiten op Cyprus, maar dat is tevergeefs. “We hebben alles geprobeerd. Cyprus reageert nergens op. En waarom? Dat is onduidelijk? Hebben ze het niet netjes gedaan? Ik weet het niet. Ik vind gewoon als moeder van Henk heb ik recht om te weten waaraan hij is overleden.”

“Nu is de lezing: hij heeft het warm gekregen en is direct overleden. Dat kan er bij mij niet in. Ik denk eerlijk gezegd aan Henk zijn hart. Waarom weet ik niet, maar dat is mijn gevoel. “Stel dat het Henk zijn hart is geweest is het belangrijk ook voor de broers en zussen om te weten. Ik wil graag dat Frank hierin duikt en dat hij wel een antwoord kan geven over waar Henk aan is overleden.”

Maarten sluit zich daarbij aan. “Ik wil weten wat er is gebeurd, om het af te sluiten.”

“Ik weet niet of ik ooit nog rust krijg”, vertelt Sandra. “Misschien dat ik wel wat rustiger word als ik een antwoord heb op de vraag wat er die dag gebeurd is. Dit vreet aan je.”

Aanval

Patholoog-anatoom Frank van de Goot onderzoekt de zaak in het programma Doden Liegen Niet en legt moeder Sandra en Henks broer Arie uit dat er van een erfelijke hartafwijking geen sprake is. Van de Goot laat een foto zien van een long, waar duidelijk op te zien is dat het astma betreft. “Nicosia (de hoofdstad van Cyprus, red.) is een een van de meest stoffige steden ter wereld als de wind verkeerd staat. Dan heb je de complete stofzuiger van de Sahara die eroverheen gaat. Warmte én stof zijn veroorzakers nummer een en twee van dit soort aanvallen.”

“Bij astma gebeuren er twee dingen: het eerste waar je over nadenkt is te weinig zuurstof en daarom krijg je het benauwd, maar er is een veel gemenere en dat is dat je je kooldioxide, je uitademingslucht, niet kwijt kan. En als dat zo is zie je dat iemand steeds zuurder wordt. In minuten tijd kan dat gebeuren. Op dat moment is het einde verhaal. Je kan dan simpelweg je gassen niet kwijt.”

“Ik denk dat Henk gemerkt heeft dat hij kortademig werd. Maar op een gegeven moment zie je bij dergelijke patiënten dat het bewustzijn begint te dalen. Ze raken bewusteloos, en dan gaat het door. Ik kan het nooit met zekerheid zeggen of Henk daar iets van gemerkt heeft, maar ik denk het eigenlijk niet.”

Dat stelt Sandra gerust. “Ik ben ontzettend blij dat je dit uitgezocht hebt. Ook al kan ik niet begrijpen dat het echt door een astma-aanval is gebeurd.”

“Ik weet niet hoe ik je moet bedanken”, vertelt ze aan van de Goot.

“Het is dubbel”, concludeert ze. “Ik ben opgelucht dat er een antwoord is, maar ik weet er eigenlijk niet mee om te gaan om dit moment.”

Deze aflevering van Doden Liegen Niet kan je terugkijken op NPO Start

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Doden Liegen Niet. Alle afleveringen van Doden Liegen Niet zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer