main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Doden Liegen Niet - 14 augustus 2020 — 11:07

WNL Misdaadarchief: Overleed Henk (20) aan een erfelijke hartaandoening, of toch door een astma-aanval?

De 20-jarige Henk overleed in januari 2017 op vakantie in Cyprus. Halverwege zijn verblijf kreeg hij het ’s avonds onverwachts benauwd. Vriend Maarten, met wie hij op het eiland was, zag hem paars aanlopen en wist gelijk dat er iets niet klopte.

Henk is de een na oudste in een gezin van acht kinderen. “Hij was heel lief en vrolijk”, zegt moeder Sandra. “Hij was stapelgek op zijn broertjes en zusjes, en met name de jongsten. En als ik hem nodig had was hij er altijd voor me.”

“Je leven begint net. Je bent in goede gezondheid en je voelt je goed. Dan kan je toch niet plotseling overlijden? Van het ene op het andere moment gebeurt dit. Vandaar dat ik niet kan geloven dat dit een astma-aanval is geweest.”

Henk was tot zijn zevende vaak ziek, vertelt Sandra. “Astma, voedingsallergieën, eczeem. Daarna ging het wat beter. We zijn verhuisd naar Eindhoven en kregen hier een hele goede kinderarts die tevens longarts is. Het was niet makkelijk om te behandelen, maar het is goed gegaan met Henk. Hij is nooit meer opgenomen met acute aanvallen.”

Weekje weg

Sandra vertelt dat Henk met vriend Maarten een weekje weg wilde. “Natuurlijk had ik als er als moeder wel een beetje pijn in mijn buik van. Maar hij is twintig, dus ik kan hem niet tegenhouden. ’s Nachts moest hij vliegen, dus ’s avonds stond hij hier klaar met zijn koffer. Ik zei nog: ‘Henk heb je je puffers bij je?’ ‘Ja’, was zijn antwoord.”

“Hij loopt de oprit af. Ik tikte nog op het keukenraam en ik steek mijn hand op. Dat was het.”

Fatale avond

Na een dag zonder bijzonderheden kwamen de jongens aan op de hotelkamer. “We zaten wat tv te kijken en vervolgens ben ik in slaap gevallen”, vertelt Maarten. “Toen ik wakker werd zag ik dat het niet goed ging met Henk. Ik zag hem gebogen staan met zijn hand op zijn borst. Hij gebruikte ondertussen zijn puffers. De adrenaline schoot binnen. Ik ben nog even gaan afwachten: helpen de puffers niet?”

Toen Maarten naar Henk toe liep, zakte hij al in elkaar. “Ik heb de deur van de kamer open gedaan en om hulp geroepen. geen reactie, dus ben ik naar de receptie gerend, die de ambulance belden. Ondertussen heb ik Henk op zijn zij gelegd zodat hij niet zou stikken. Vervolgens hebben ze een apparaat op zijn borst geplaatst om zijn hartslag te meten. Een defibrillator hebben ze niet gebruikt. Na een tijdje werd gezegd dat hij was overleden. Ik voelde de woede opkomen. Waarom heb je niks geprobeerd? Waarom?”

“Ik kon het niet geloven”, vertelt Sandra. “Ik heb alles bij elkaar gegild.”

LEES OOK: WNL Misdaadarchief: Moeder Sandra gaat kapot als ze hoort dat Henk (20) dood is

Cypriotische autoriteiten

Pathologen voeren op Cyprus met toestemming van Sandra een autopsie uit, zodat in het Catharinaziekenhuis verder onderzoek gedaan kan worden. “Dat wilde ik heel graag” zegt Sandra. “Ik heb het vertrouwen gehad dat Cyprus zijn werk goed zou doen en eventueel weefsel van Henk hier naar het ziekenhuis hier zou brengen, zodat daar verder onderzoek zou kunnen worden gedaan naar de doodsoorzaak. Maar dat is anders gelopen.”

Sandra zoekt na de crematie van Henk herhaaldelijk contact met de autoriteiten op Cyprus, maar dat is tevergeefs. “We hebben alles geprobeerd. Cyprus reageert nergens op. En waarom? Dat is onduidelijk? Hebben ze het niet netjes gedaan? Ik weet het niet. Ik vind gewoon als moeder van Henk heb ik recht om te weten waaraan hij is overleden.”

“Nu is de lezing: hij heeft het warm gekregen en is direct overleden. Dat kan er bij mij niet in. Ik denk eerlijk gezegd aan Henk zijn hart. Waarom weet ik niet, maar dat is mijn gevoel. “Stel dat het Henk zijn hart is geweest is het belangrijk ook voor de broers en zussen om te weten. Ik wil graag dat Frank hierin duikt en dat hij wel een antwoord kan geven over waar Henk aan is overleden.”

Maarten sluit zich daarbij aan. “Ik wil weten wat er is gebeurd, om het af te sluiten.”

“Ik weet niet of ik ooit nog rust krijg”, vertelt Sandra. “Misschien dat ik wel wat rustiger word als ik een antwoord heb op de vraag wat er die dag gebeurd is. Dit vreet aan je.”

Aanval

Patholoog-anatoom Frank van de Goot onderzoekt de zaak in het programma Doden Liegen Niet en legt moeder Sandra en Henks broer Arie uit dat er van een erfelijke hartafwijking geen sprake is. Van de Goot laat een foto zien van een long, waar duidelijk op te zien is dat het astma betreft. “Nicosia (de hoofdstad van Cyprus, red.) is een een van de meest stoffige steden ter wereld als de wind verkeerd staat. Dan heb je de complete stofzuiger van de Sahara die eroverheen gaat. Warmte én stof zijn veroorzakers nummer een en twee van dit soort aanvallen.”

“Bij astma gebeuren er twee dingen: het eerste waar je over nadenkt is te weinig zuurstof en daarom krijg je het benauwd, maar er is een veel gemenere en dat is dat je je kooldioxide, je uitademingslucht, niet kwijt kan. En als dat zo is zie je dat iemand steeds zuurder wordt. In minuten tijd kan dat gebeuren. Op dat moment is het einde verhaal. Je kan dan simpelweg je gassen niet kwijt.”

“Ik denk dat Henk gemerkt heeft dat hij kortademig werd. Maar op een gegeven moment zie je bij dergelijke patiënten dat het bewustzijn begint te dalen. Ze raken bewusteloos, en dan gaat het door. Ik kan het nooit met zekerheid zeggen of Henk daar iets van gemerkt heeft, maar ik denk het eigenlijk niet.”

Dat stelt Sandra gerust. “Ik ben ontzettend blij dat je dit uitgezocht hebt. Ook al kan ik niet begrijpen dat het echt door een astma-aanval is gebeurd.”

“Ik weet niet hoe ik je moet bedanken”, vertelt ze aan van de Goot.

“Het is dubbel”, concludeert ze. “Ik ben opgelucht dat er een antwoord is, maar ik weet er eigenlijk niet mee om te gaan om dit moment.”

Deze aflevering van Doden Liegen Niet kan je terugkijken op NPO Start

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Doden Liegen Niet. Alle afleveringen van Doden Liegen Niet zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

De CO2-uitstoot verlagen gaat niet snel lukken op de manier waarop we nu bezig zijn, zegt Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier Weekblad, in WNL Haagse…

Lees meer

Vier jaar cel geëist tegen smokkelaar van tientallen asielzoekers

Een 35-jarige man wordt ervan verdacht dat hij met een krakkemikkig busje zeker 38 vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Nederland smokkelde. Het Openbaar Ministerie eiste maandag…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met ongeveer 2200, hoogste aantal tot nu toe

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur met 2217 gestegen. Voor het eerst komt het aantal gemelde positieve tests in een etmaal boven…

Lees meer

Bouwkraan valt om en mist 3-jarig kind op een haar na

Een hoge bouwkraan is maandagmiddag in het Limburgse Heel door nog onbekende oorzaak omgevallen. Een deel van het gevaarte viel in een tuin waar net…

Lees meer

Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier