main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 augustus 2020 — 14:01

Let op: reisverzekering dekt claims vanwege coronavirus niet altijd

Een reis- en annuleringsverzekering dekt claims vanwege het coronavirus niet altijd. Daarvoor waarschuwt het financiële klachteninstituut Kifid. Zij kreeg de afgelopen tijd veel klachten binnen over doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen in relatie tot de virusuitbraak.

In drie van deze klachten heeft de geschillencommissie van Kifid geconcludeerd dat de geclaimde annuleringskosten of extra reis- en verblijfkosten niet gedekt waren volgens de geldende verzekeringsvoorwaarden.

‘Viruspandemie valt niet onder natuurgeweld’

Zo werd de terugvlucht van een man vanuit Marokko naar Nederland geannuleerd. Daardoor moest hij langer in Marokko blijven. Tevergeefs claimt hij de extra verblijfkosten die hij hierdoor maakt op zijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Univé. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat dergelijke kosten zouden worden gedekt bij natuurgeweld en stakingen. Maar een viruspandemie valt niet onder natuurgeweld, oordeelt de geschillencommissie.

Bij het tweede geval ging het om een vrouw die eind 2019 voor haar man en zoon een reis naar Japan heeft geboekt. In maart annuleerde ze deze voor mei geplande reis, omdat haar man hartpatiënt is en daarom mogelijk erg kwetsbaar voor het coronavirus. Vervolgens claimde ze de annuleringskosten op haar doorlopende reisverzekering bij Mandaat Assuradeuren. Ook beriep ze zich op een dekkingsvoorwaarde over inentingen. Omdat er voor Japan geen ‘verplichte’ inenting geldt, werd evenwel niet voldaan aan die voorwaarde.

Onverwachte terugreizen

De laatste zaak speelde op de Filipijnen. Een man kreeg daar tijdens zijn reis te maken met een totaalverbod op reizen. Vervolgens wilde hij het land zo snel mogelijk verlaten, en moest hierdoor voor diverse vluchten terug naar Nederland extra kosten maken. Deze claimde hij op zijn  doorlopende reisverzekering van nowGO, onderdeel van Vivat. Maar de verzekeraar keerde niet uit. Extra kosten wegens onverwachte terugreizen worden bij deze verzekering alleen vergoed als dit gebeurt vanwege een overlijden of levensgevaar van een huisgenoot of familielid thuis, of als er sprake is van schade aan het woonhuis van verzekerde of zijn bedrijf en zijn aanwezigheid nodig is.

Wat ook meespeelde was dat de man niet eerst met de alarmcentrale van de verzekeraar had gebeld. Die zou eventueel toestemming hebben kunnen geven voor de vergoeding van de buitengewone kosten.

Code oranje

Sowieso biedt een reisverzekering geen dekking meer wanneer je iets overkomt in een een land dat door Nederland ‘code oranje’ heeft gekregen, zoals Kroatië en Zweden. Verzekeraars zien een virusuitbraak namelijk niet langer als een ‘onvoorziene gebeurtenis’. Ook voor de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen reden om je geld terug te krijgen.

LEES OOK: Verzekeraars scherpen voorwaarden aan vanwege coronavirus: pandemie niet meer gedekt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer