main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
7 augustus 2020 — 14:01

Let op: reisverzekering dekt claims vanwege coronavirus niet altijd

Een reis- en annuleringsverzekering dekt claims vanwege het coronavirus niet altijd. Daarvoor waarschuwt het financiële klachteninstituut Kifid. Zij kreeg de afgelopen tijd veel klachten binnen over doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen in relatie tot de virusuitbraak.

In drie van deze klachten heeft de geschillencommissie van Kifid geconcludeerd dat de geclaimde annuleringskosten of extra reis- en verblijfkosten niet gedekt waren volgens de geldende verzekeringsvoorwaarden.

‘Viruspandemie valt niet onder natuurgeweld’

Zo werd de terugvlucht van een man vanuit Marokko naar Nederland geannuleerd. Daardoor moest hij langer in Marokko blijven. Tevergeefs claimt hij de extra verblijfkosten die hij hierdoor maakt op zijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Univé. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat dergelijke kosten zouden worden gedekt bij natuurgeweld en stakingen. Maar een viruspandemie valt niet onder natuurgeweld, oordeelt de geschillencommissie.

Bij het tweede geval ging het om een vrouw die eind 2019 voor haar man en zoon een reis naar Japan heeft geboekt. In maart annuleerde ze deze voor mei geplande reis, omdat haar man hartpatiënt is en daarom mogelijk erg kwetsbaar voor het coronavirus. Vervolgens claimde ze de annuleringskosten op haar doorlopende reisverzekering bij Mandaat Assuradeuren. Ook beriep ze zich op een dekkingsvoorwaarde over inentingen. Omdat er voor Japan geen ‘verplichte’ inenting geldt, werd evenwel niet voldaan aan die voorwaarde.

Onverwachte terugreizen

De laatste zaak speelde op de Filipijnen. Een man kreeg daar tijdens zijn reis te maken met een totaalverbod op reizen. Vervolgens wilde hij het land zo snel mogelijk verlaten, en moest hierdoor voor diverse vluchten terug naar Nederland extra kosten maken. Deze claimde hij op zijn  doorlopende reisverzekering van nowGO, onderdeel van Vivat. Maar de verzekeraar keerde niet uit. Extra kosten wegens onverwachte terugreizen worden bij deze verzekering alleen vergoed als dit gebeurt vanwege een overlijden of levensgevaar van een huisgenoot of familielid thuis, of als er sprake is van schade aan het woonhuis van verzekerde of zijn bedrijf en zijn aanwezigheid nodig is.

Wat ook meespeelde was dat de man niet eerst met de alarmcentrale van de verzekeraar had gebeld. Die zou eventueel toestemming hebben kunnen geven voor de vergoeding van de buitengewone kosten.

Code oranje

Sowieso biedt een reisverzekering geen dekking meer wanneer je iets overkomt in een een land dat door Nederland ‘code oranje’ heeft gekregen, zoals Kroatië en Zweden. Verzekeraars zien een virusuitbraak namelijk niet langer als een ‘onvoorziene gebeurtenis’. Ook voor de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen reden om je geld terug te krijgen.

LEES OOK: Verzekeraars scherpen voorwaarden aan vanwege coronavirus: pandemie niet meer gedekt

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier