main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Jan-Hein Kuijpers. Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 7 augustus 2020 — 09:27

Kantoor advocaat Jan-Hein Kuijpers beschoten in centrum Amsterdam: ‘Geen idee waarom’

Het pand van het Amsterdamse advocatenkantoor Kuijpers & Nillesen is in de nacht van donderdag op vrijdag beschoten. De politie doet bij het pand aan de Falckstraat, in het centrum van Amsterdam, uitgebreid onderzoek. De Nederlandse Orde van Advocaten is “geschokt” door de beschieting.

De recherche zoekt getuigen die mogelijk iets verdachts gezien of gehoord hebben in de buurt van het pand, zegt een politiewoordvoerder. Op foto’s van het pand is zeker één kogelgat in een raam naast de voordeur te zien. Een van de bewoners zegt tegen AT5 dat hij tussen vier en zes uur ’s morgens wakker werd van een of meerdere schoten.

Het kantoor, dat ook een vestiging in Den Bosch heeft, is gespecialiseerd in strafrechtszaken. Jan-Hein Kuijpers, een van de naamgevers van het kantoor, treedt op in tal van grote, spraakmakende zaken. Hij was in het verleden onder meer de raadsman van Willem Holleeder.

‘Geen idee’

Kuijpers laat aan De Telegraaf weten “geen idee” te hebben waarom zijn kantoor is beschoten. Hij zegt dat er geen sprake is geweest van recente bedreigingen. Verder moet hij het “niet leuk om mee te maken”.

Zelf was Kuijpers niet aanwezig op het kantoor. Hij is namelijk op vakantie.

‘Heel ernstig’

Frans Knüppe, algemeen deken van de advocatenorde, zegt in een reactie dat hij het incident “heel ernstig” vindt. “Al eerder maakten de moord op advocaat Derk Wiersum en de aanslag op advocaat Philippe Schol duidelijk dat advocaten bij de uitoefening van hun beroep concrete risico’s kunnen lopen”, aldus Knüppe. “Het is van het grootste belang dat advocaten hun belangrijke werk, een onmisbaar onderdeel van een rechtsstaat, veilig kunnen doen.”

Derk Wiersum, raadsman van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Schol werd op 6 november vanuit een rijdende auto beschoten in zijn woonplaats Gronau (Duitsland), terwijl hij zijn hond uitliet. Hij raakte gewond. Het kantoor van Schol is gevestigd in Enschede.

LEES OOK: Advocaat Jan-Hein Kuijpers wil Wilders niet verdedigen: ‘Wilders is een fascist’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier